Brouwerij: 9 brouwerijen/stekerijen
Regio: België
Fles: Horal’s Oude Geuze Megablend 2015, 75cl
Kleur: koper
ABV: 7%

Mega

HORAL staat voor Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren en is een vereniging die de belangen van de brouwerijen/stekerijen behartigd. Een beetje zoals de Scotch Whisky Association voor whisky, zeg maar. En om de twee jaar organiseren ze een groot evenement Toer de Geuze, waaraan alle 9 brouwerijen dit lid zijn van HORAL deelnemen. Dat zijn 3 Fonteinen, Boon, De Cam, De Troch, Tilquin, Timmermans, Oud Beersel, Hanssens Artisanaal en Lindemans. Voor Toer de Geuze wordt dan telkens een zogenaamde Mega Blend gecreëerd die minstens zes maanden op fles rijpt. Dit is de release van 2015. De assemblage van dit bier met 1-, 2- en 3-jarige lambiek gebeurde bij Boon. Hij schenkt een helder koperkleurig (ik maakte er deze werk van om het bezinksel niet mee te schenken) met een witte kraag met grote bellen die lang blijft staan.

Heerlijk frisse, zoetzure neus op pompelmoes, limoen en vochtige bosgrond.

De body is aan de lichte kant en door de hoge carbonatie komt hij erg fris binnen. Voeg daar dan nog die mooie, typische zoetzure toets van Oude Geuze aan toe (ik moet denken aan sap van grapefruit, een druivenpit en Granny Smith appels) en je hebt een zachte dorstlesser. Dit drinkt gevaarlijk vlot door.

Een zachte, lichte afdronk maakt het plaatje compleet.

Deze blend van 9 brouwerijen verdient een dikke tien, of anders gezegd: deze Mega Blend is mega!

Geproefd door Mark Dermul op 22-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).