Brouwerij: Boerenerf Eylenbosch
Regio: België
Fles: Het Boerenerf Oude Kriek, 37.5cl
Kleur: robijnrood
ABV: 7%

Karnemelk

Het Boerenerf Heylenbosch ligt in Huizigen, vlakbij Beersel. Veerle en Paul zijn in 2000 overgeschakeld op biolandbouw en hebben naast hun boerderij een brouwerij ingericht. In 2021 presenteerden ze hun eerste kriek en dit jaar wordt hun eerste geuze verwacht. Voor deze kriek werd gebruik gemaakt van gerstemout, tarwe en verse krieken (400 gram/liter) van twee Vlaamse fruittelers. Deze kriek werd gebotteld op 17 januari 2020 van de oogst van 2000. Hij schenk robijnrood met een spierwitte kraag die onmiddellijk gaat liggen en een kleine witte kring langs de rand van het glas legt.

Op de neus is het een evenwichtsoefening tussen een zacht parfum van rood fruit met krieken op kop (doh!) en een zachte zurigheid die me doet denken aan Brett en karnemelk. Amper hout. Toegegeven: weinig uitgesproken.

Goeie body. Mondvullend en nu is het erg uitgesproken op zure krieken en karnemelk. De pitjes van de krieken hebben ook dit bier een toets van amandelen gegeven. Maar ook op smaak is het wat aan de lichte kant. Niks mis mee, hoor, dit is wederom flink dorstlessend.

De afdronk is mooi zoetzuur en middellang.

Een eerste product om trots op te zijn, me dunkt. Wist-je-dat-je: Boerenerf Heylenbosch steekt zijn geuze en kriek met wort van de bekende(re) lambiekbrouwerijen 3 Fonteinen, Lindemans en De Troch.

Geproefd door Mark Dermul op 09-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).