Brouwerij: 3 Fonteinen
Regio: België
Fles: 3 Fonteinen Oude Kriek, Assemblage no 9 – seizoen 19/20, 37.5cl
Kleur: donker roze
ABV: 6.7%

Wijnazijn

De brouwerij 3 Fonteinen ligt in Lot, nabij Beersel. In de Lambik-O-droom kan je hun bieren gaan degusteren, maar ik doe het van achter mijn laptop. In het glas zit de Oude Kriek, een bier dat gemaakt wordt met 60% gemoute gerst en 40% ongemoute tarwe en – uiteraard – krieken. Deze worden in de lambic gemacereerd gedurende minstens vier maanden. Het bier hergist op fles. Hij schenkt een donker roze, bijna purper, met een kraag die niet eens de kans krijgt zich te vormen.

Zoetzure neus op lambic en krieken. Ha! Onnozelaar dat ik ben. Uiteraard. Maar minder zuur dan zoet, moet ik zeggen, met overheersende krieken, iets van frambozen- en aardbeienconfituur, maar ook iets bijzonder aards en stoffig, wat me kan bekoren.

Op smaak wordt het een waar feest voor de smaakpapillen. Het rode fruit komt eerst, maar wordt dan onverbiddelijk overstemt door wijnazijn, Granny Smith appels, citroensorbet. Je proeft de eikenhouten vaten, echt waar. De typische boerenerf toetsen zijn hier aanwezig, maar minder dominant dan ik gewend ben bij dit soort bier.

De afdronk is lang en zoetzuur, zoals verwacht.

Een dorstlessende kriek, zoveel is zeker. Aanrader.

Geproefd door Mark Dermul op 08-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).