Brouwerij: Oud Beersel
Regio: België
Fles: Oude Kriek Oud Beersel, b. 2011, 37.5cl
Kleur: robijnrood
ABV: 6.5%

Roze Champagne

De brouwerij Oud Beersel ligt zo’n 10km ten zuidwesten van Brussel in het gelijknamige dorp en is al actief sinds 1882. Het is één van de weinige nog authentieke lambiekstekers die ons land nog rijk is. Hun lambiek rijpt tot drie jaar op houten vaten en wordt dan versneden naar ofwel Oude Geuze, ofwel worden er zure krieken aan toegevoegd om Oude Kriek te verkrijgen. Dat zit nu in mijn glas, weliswaar eentje gebotteld in 2011. Voor één liter bier gebruiken ze maar liefst 400gr zure krieken gebruikt! Hij schenkt robijnrood met een witte kraag die sneller verdwijnt dan dat je de naam van het bier kan uitspreken.

Een aangename zoetzure neus doet me in eerste instantie aan roze champagne denken (goeie herinneringen aan), alvorens de krieken de neus overweldigen. Een duidelijke toets van amandelnoten verschijnt. Erg aangenaam.

Dat wordt prima verdergezet in de mond, waarbij een prima balans gevonden wordt tussen zoet en zuur, te danken aan de spontane hergisting in de fles.

De afdronk begint zoet en eindigt zuur en laat me vooral achter met de drang om nog een fles open te trekken.

Lekkere oude kriek, zeg! Wat fijn dat deze brouwerij in 2005 van de ondergang werd gered.

Geproefd door Mark Dermul op 08-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).