Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Supersonic 7 Year Old 2013/2021 ‘Mach 4’, Blended Malt, North Star Spirits, Sherry Butt, 716 bts
Kleur: brons
ABV: 60.0%

Top Gun

Supersonic? Mach 4? Zou Iain een fan zijn van Top Gun? Hoe dan ook, dit betreft een blended malt uit 2013 die na iets meer dan 7 jaar rijping op een sherry butt gebotteld werd op 60% (OMG). Het butt leverde niet minder dan 716 flessen op. Da’s de moeite!

Op de neus krijg ik in eerste instantie een flinke portie vers geboend leder. Ja, het lederen interieur van een nieuwe auto, zelfs. Daarnaast wat koffiebonen, karamel, bijenwas en hazelnoten. Melkchocolade met pralinévulling. Dan wat verse vijgen en rozijnen, Café Noir koekjes en boerenboter. Tot slot nog een vreemde toets die me doet denken aan verbrand rubber, als van een de banden van een landend vliegtuig. Top Gun, dus toch.

De alcohol is prima geïntegreerd. Deze bijt niet. Ja, tuurlijk voel je hem bij aankomst, wat had je dan gedacht? Maar hij is olieachtig, zoet en krachtig zonder echt te branden. Leder, druivenpitten, de zeste van een appelsien. Meer bitter dan zoet, eigenlijk. Bitterzoet, is dat een woord? Okkernoten, karamel en pruimtabak. De vijg evolueert naar de droge variant.

De afdronk is lang, maar laat je mond tevens helemaal droog en kruidig achter. Walnotenlikeur op het sterfbed.

Is dit de opvolger (maar dan veel jonger) van de Vega? Manny, dit was een prima dram. Bedankt voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).