Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Spica 29 Year Old 1989/2019, North Star Spirits, European & American Oak Barrels, 1.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 45.5%

Kersen & Fudge

Ik proefde van North Star Spirits de 20-jarige versie van de Spica, een erg leuke en smaakvolle blend van deze in 2021 wederom in de prijzen gevallen bottelaar. Maar vandaag gaan we een stapje verder en proeven we een 29-jarige, waarvan alle componenten gedistilleerd werden in 1989.

Mooie neus, zeg! Gebakken appels met kaneel, kersen en fudge, met wat bruine suiker op de achtergrond. Je moet er wel wat geduld voor hebben, maar dat is hij wel waard. Dan komen er nog toetsen van aardbei en herfstbladeren bij. Er zit nog een fris zurige toets in ook. Denk pompelmoes. Aangenaam, absoluut.

Olieachtig, bijna romig. Da’s ongetwijfeld de graancomponent, hoewel ik die op smaak voor de rest maar moeilijk kan vinden. Da’s een voordeel, natuurlijk. Lekker zoet op pruimtabak, appelsienschillen, karamel, rood fruit en rozijnen. Het is moeilijk hier een fout in te vinden. Lekker kruidig, ook. Kruidnagel en nootmuskaat. Hint van peper.

De afdronk is middellang, warm en kruidig, maar bovenal zoet met rood fruit en kaneel, te lang getrokken fruitthee en zachte toetsen van de eik.

Dit kan probleemloos naast een moderne Macallan staan. Dankjewel voor het sample, Manny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).