Distilleerderij: Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 65 Year Old Lot 56 Petite Champagne
Kleur: koper
ABV: 52.8%

Zo elegant, zo geraffineerd

Van Prunier heb ik al flink wat spul geproefd. Dit is mijn 13e al. Neen, ik ben niet bijgelovig. Dit gaat ook erg smaken. Een officiële release van een cognac die in 1956 te slapen werd gelegd. Hij is bij The Bonding Dram verkrijgbaar voor 599 EUR. Dat lijkt niet goedkoop (en is het natuurlijk ook niet), maar niet vergeten dat deze cognac even oud is al je grootvader, hé. Immers, 1956 is het jaar waarin Prins Reinier van Monaco huwt met de Amerikaanse actrice Grace Kelly, in Marcinelles de ergste mijnramp in de Belgische geschiedenis zich voltrekt, Sovjettroepen Boedapest binnenvallen om een einde te maken aan de Hongaarse opstand (hoe actueel!), de Cubaanse revolutie start onder leiding van Fidel Castro en de penisplant voor het eerst bloeit in Europa. Om maar iets te zeggen. Kom, laten we gauw dit pareltje proeven!

OMFG… het is niet anders. Dit is weer zo’n bijzonder verleidelijke neus vol gebakken appels, bloedappelsienen, rancio, manuka honing en mandarijntjes. Zo elegant, zo geraffineerd. Moeder, waarom leven wij? Opdat we dit soort spul zouden kunnen proeven, verdorie!

Hij streelt de tong. Zoet op gekonfijte appelsienschillen, appels met kaneel, pompelmoessap op steroïden en dat allemaal op een bedje van zachte kruiden die je mond helemaal opwarmen. Zacht drogend.

De afdronk is verrassend intense en absoluut zalig.

Als je een fles whisky van deze leeftijd zou willen, moet je het tienvoudige op tafel leggen. Maar die whisky, hoe geweldig ook, kan nooit het tienvoudige bieden van wat deze fantastische cognac biedt. ‘Nuff said. Dankjewel, Jeroen!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).