Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Famille Cabanne Lot 79 Bon Bois for Passion for Whisky

Tasting Notes Posted on 08/08/2024 16:30

Distilleerderij : Cabanne
Regio: Frankrijk
Fles: Famille Cabanne Lot 79 Bon Bois for Passion for Whisky, 42 bts
Kleur: brons
ABV: 62.5%

Bourg-Charente

Ik proefde nog niet zo gek lang geleden mijn allereerste cognac van Famille Cabanne uit Bourg-Charente (deze botteling van Wine4You en The Whisky Jury) en die vond ik zo goed, dat ik besloot in juli 2024 deze producent te gaan bezoeken. Maar ondertussen staat het volgende sample al op mijn bureau, opgestuurd door Michel van Passion for Whisky. Hun Famille Cabanne is een Lot 79 op een bijzonder hoog alcoholpercentage en slechts 42 flessen sterk. Hij zou op 9 juli (vandaag wanneer ik dit schrijf, maar al even gepasseerd tegen dat dit stukje online kwam) gelanceerd worden. Ik ga er eerlijk gezegd van uit dat die op minder dan een week uitverkocht zal zijn. Nadat u onderstaande gelezen heeft zal u ofwel blij zijn dat u een fles te pakken kreeg ofwel vloeken dat u hem gemist heeft.

Vooreerst krijg ik flink wat hout, lijm inclusief, alvorens het fruit zich goed en wel kan laten opmerken. Dan krijg ik wat meubelpoets en bloedappelsien, maar een zuurtje blijft relatief lang hangen en ik kan het niet meteen plaatsen. Het duurt nog een minuut of drie, vier voordat ik echt pruimen en vijgen ontdek. Deze neus komt traag op gang, maar hij is het waard om er op te wachten. Wordt alsmaar zoeter, fruitiger en zelfs wat snoeperig. Nice!

Erg krachtig op de tong. Wat wil je, met zo’n ABV? Lekker fruitig vanaf de eerste sip, maar onmiddellijk ook flink pikant! Kruidnagel en chilipeper. Ik hap even naar adem. Eens de speekselklieren hun best gedaan hebben, verschijnt er een panoplie aan vruchten met appelsien op kop, gevolgd door pruimen, vijgen, sultanas en tot slot nog iets wat me aan kersen doet denken.

De afdronk is lang, kruidig, drogend en waxy tegelijkertijd. Snoep op het sterfbed.

De neus bleef lang eerder moeilijk, maar eens voorbij de lippen is dit een grootse cognac. Grappig detail: Michel werd geboren op 9 juli 1979. Leuke combinatie van distillatiejaar en lanceringsdatum. Dankjewel, Michel. Wat een feest voor de zintuigen. En hopelijk had je een fijne verjaardag, waarop je dit goedje zelf ook uitgebreid proefde.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-07-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cognac: Domaine du Chêne XXO D’Avant 1992 Bons Bois for Art Malts

Tasting Notes Posted on 08/08/2024 06:30

Bottelaar : Domaine du Chêne
Regio: Frankrijk
Fles: Domaine du Chêne XXO D’Avant 1992 Bons Bois for Art Malts, 60 bts
Kleur: brons
ABV: 48.4%

XXO

Art Malts van mijn goeie vriend Steven bottelde al flink wat lekkers, zowel whisky als cognac en armagnac. Hij heeft zelfs een reeks ‘The Series of Art’, die zeven single cask cognacs omvat. Dit is de zesde en voorlaatste in de reeks, gelanceerd in juli 2024. En Steven is duidelijk voorstander van going out with a bang want voor deze bijna-afsluiter selecteerde hij een bijzonder cognac van Domaine du Chêne uit Bon Bois, namelijk een XXO (Extra Extra Old) D’Avant 1992. Dat betekent zoveel als ‘deze werd voor 1992 gestookt, maar we weten eigenlijk niet precies wanneer en dat zou wel eens in de 1970s of zelfs 1960s kunnen geweest zijn’. Slechts 60 flesjes waren beschikbaar, dus het hoeft niet te verbazen dat dit bijzonder snel uitverkocht was tegen de tijd dat ik dit stukje publiceerde.

Zijdezachte, heerlijk exotische neus op abrikozen, mango, mirabellen en appelsien – allemaal met een gekonfijt randje – opgesmukt met een zacht florale toets en iets van kaneel. Erg geraffineerde en zinderende neus!

Op smaak is hij al even zijdezacht. Deze streelt echt de tong. Wat een heerlijk gevoel. En dan zo lekker herbaal, floraal en fruitig op overrijpe druiven, kersen, pruimen en mirabellen. De kruiden geven hem gewicht en diepte en maken de mond heerlijk warm. Iets van kardemom en zelfs wat saffraan komen tevoorschijn. Fantastische rancio! Die is subtiel, sexy en gewoonweg excellent.

De afdronk is heerlijk lang, waarin de kruiden eerst komen, maar dan netjes plaats maken voor de fruitige toetsen om finaal te eindigen met een onverwachte, maar geweldige toets van pruimtabak.

Wat een waardige zo-goed-als-afsluiter van een excellente reeks single cask cognac. Kudos, Steven!

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).