Bottelaar : Domaine du Chêne
Regio: Frankrijk
Fles: Domaine du Chêne XXO D’Avant 1992 Bons Bois for Art Malts, 60 bts
Kleur: brons
ABV: 48.4%

XXO

Art Malts van mijn goeie vriend Steven bottelde al flink wat lekkers, zowel whisky als cognac en armagnac. Hij heeft zelfs een reeks ‘The Series of Art’, die zeven single cask cognacs omvat. Dit is de zesde en voorlaatste in de reeks, gelanceerd in juli 2024. En Steven is duidelijk voorstander van going out with a bang want voor deze bijna-afsluiter selecteerde hij een bijzonder cognac van Domaine du Chêne uit Bon Bois, namelijk een XXO (Extra Extra Old) D’Avant 1992. Dat betekent zoveel als ‘deze werd voor 1992 gestookt, maar we weten eigenlijk niet precies wanneer en dat zou wel eens in de 1970s of zelfs 1960s kunnen geweest zijn’. Slechts 60 flesjes waren beschikbaar, dus het hoeft niet te verbazen dat dit bijzonder snel uitverkocht was tegen de tijd dat ik dit stukje publiceerde.

Zijdezachte, heerlijk exotische neus op abrikozen, mango, mirabellen en appelsien – allemaal met een gekonfijt randje – opgesmukt met een zacht florale toets en iets van kaneel. Erg geraffineerde en zinderende neus!

Op smaak is hij al even zijdezacht. Deze streelt echt de tong. Wat een heerlijk gevoel. En dan zo lekker herbaal, floraal en fruitig op overrijpe druiven, kersen, pruimen en mirabellen. De kruiden geven hem gewicht en diepte en maken de mond heerlijk warm. Iets van kardemom en zelfs wat saffraan komen tevoorschijn. Fantastische rancio! Die is subtiel, sexy en gewoonweg excellent.

De afdronk is heerlijk lang, waarin de kruiden eerst komen, maar dan netjes plaats maken voor de fruitige toetsen om finaal te eindigen met een onverwachte, maar geweldige toets van pruimtabak.

Wat een waardige zo-goed-als-afsluiter van een excellente reeks single cask cognac. Kudos, Steven!

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-07-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).