Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bunnahabhain 10 Year Old Discovery Gordon & Macphail

Tasting Notes Posted on vr, juli 16, 2021 16:21

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 10 Year Old Discovery, Gordon & Maphail 2019, Bourbon Cask
Kleur: goud
ABV: 43%

Nat Zand

In hun Discovery range bieden Gordon & Macphail benaderbare instapwhisky’s aan en vandaag zet ik er zo twee aan de lippen, allebei van de Islay distilleerderij Bunnahabhain. Ze zijn allebei erg jong, maar de ene rijpte op een bourbonvat, de andere op een sherryvat. Beginnen doe ik met de 10-jarige op bourbon.

Op de neus wordt onmiddellijk duidelijk dat dit een geturfde Bunna is met zoete mout, gepekeld vlees, zeevruchten en nat zand. Nog iets van paprikapoeder, houtskool en een medicinale toets. Mercurochroom en brandwondenzalf.

Mooi mondvullend en een pak zoeter dan de neus beloofde. Toffee, moutsuikers en zoethout. Het zilte keert weer en de turfrook wordt relatief dominant. Mooie balans.

De afdronk is lang, zoet versus zilt met flink wat toetsen van verkoold hout.

Ik vind dit eerlijk gezegd niet bepaald een instapper. Dit is veel mooier dan dat. En boeiender. Prima onderhoudende Bunna. Zo rond de 50 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Benromach 40 Year Old Heritage

Tasting Notes Posted on vr, juli 16, 2021 07:20

Distilleerderij: Benromach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benromach 40 Year Old, OB 2019, Heritage Series, Bourbon & Sherry Oak, 700 bts
Kleur: amber
ABV: 43%

Engel

Toen deze malt op de markt kwam, moest je er al 500 EUR voor neertellen. Vandaag de dag mag je daar de helft bij doen. Ik ben dan ook maar wat blij dat mijn gabber Manny mij een sample bezorgde om deze prachtige Benromach te proeven. Het is niet alleen mijn 20e ontmoeting met deze distilleerderij – die ik in 2010 nog bezocht – maar tevens de oudste (in rijpingsjaren) die ik al aan de lippen kon zetten. Dit wordt een feestje.

OMG, heerlijke, zachte, fruitige neus op rood fruit, honingbloesems, geboend leder, antieke meubelen, marsepein, geroosterde hazelnoten, origine chocolade met stukjes gekonfijte appelsien en getoaste eik. Ik lachte echt hardop van plezier toen ik mijn neus in het glas stak.

De body mag dan wat aan de lichte kant zijn, op smaak zit het prima. Rood, maar ook gekonfijt fruit, prachtige kruiden van de eik met zelfs wat woodsmoke, bloedappelsien met schil, vanille en kruidnagel. Houd je mond lekker warm en komt in lagen. Ja, dit is mooi en erg complex.

Wat fijn dat deze ook een lekker lange, warme afdronk heeft, die me helemaal in vervoering brengt. Dit is een engeltje dat op mijn tong plast. Blijft kruidig, hoor, met een klein bittertje op het allerlaatste moment. Het engeltje heeft blijkbaar nierstenen (note to self: dat is bij het flauwste wat je ooit gegrapt hebt).

Nagenoeg perfecte Benromach. Grote klasse. Thx, Manny!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).