Distilleerderij: Benromach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benromach 40 Year Old, OB 2019, Heritage Series, Bourbon & Sherry Oak, 700 bts
Kleur: amber
ABV: 43%

Engel

Toen deze malt op de markt kwam, moest je er al 500 EUR voor neertellen. Vandaag de dag mag je daar de helft bij doen. Ik ben dan ook maar wat blij dat mijn gabber Manny mij een sample bezorgde om deze prachtige Benromach te proeven. Het is niet alleen mijn 20e ontmoeting met deze distilleerderij – die ik in 2010 nog bezocht – maar tevens de oudste (in rijpingsjaren) die ik al aan de lippen kon zetten. Dit wordt een feestje.

OMG, heerlijke, zachte, fruitige neus op rood fruit, honingbloesems, geboend leder, antieke meubelen, marsepein, geroosterde hazelnoten, origine chocolade met stukjes gekonfijte appelsien en getoaste eik. Ik lachte echt hardop van plezier toen ik mijn neus in het glas stak.

De body mag dan wat aan de lichte kant zijn, op smaak zit het prima. Rood, maar ook gekonfijt fruit, prachtige kruiden van de eik met zelfs wat woodsmoke, bloedappelsien met schil, vanille en kruidnagel. Houd je mond lekker warm en komt in lagen. Ja, dit is mooi en erg complex.

Wat fijn dat deze ook een lekker lange, warme afdronk heeft, die me helemaal in vervoering brengt. Dit is een engeltje dat op mijn tong plast. Blijft kruidig, hoor, met een klein bittertje op het allerlaatste moment. Het engeltje heeft blijkbaar nierstenen (note to self: dat is bij het flauwste wat je ooit gegrapt hebt).

Nagenoeg perfecte Benromach. Grote klasse. Thx, Manny!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).