Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Campbeltown 5 Year Old 2015 Blended Malt Exploration Series Claxton’s

Tasting Notes Posted on vr, juni 11, 2021 16:21:30

Bottelaar: Claxton’s
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Campbeltown 5 Year Old 2015/2020 Exploration Series, Claxton’s, PX Sherry Hogshead
Kleur: vol goud
ABV: 50%

Kandijsiroop

We kennen Claxton’s vooral van de single cask releases in de typische, vierkante ‘parfum’-flessen. Maar dit is een specialleke. In de zogenaamde Exploration Series brachten ze in 2020 deze jonge blended malt uit, met malts die allemaal in Campbeltown werden gestookt en rijpten op een PX Sherry Hogshead.

Oh, da’s een leuke neus! Funky, op z’n zachts gezegd. Rood fruit, bubblegum, vers gemalen koffiebonen, roggebrood, karwij en een zuchtje maritieme wind. Baby-adem. Fruitpap. Erg amusant en aangenaam.

Lekker olieachtig en onmiddellijk erg zoet. Kandijsiroop, rood fruit, honing, vijgen, abrikozen, peper & zout, flink rokerig kantje… dit is heel leuk. Maar wel erg, erg zoet, hoor. Bijna snoeperig. Het lijkt wel alsof ik een lepel kandijsiroop naar binnen heb gespeeld. Maar dan goed gekruid. En met een mooi streepje rook. En ja, ook op smaak is dit flink funky. Het kan bijna niet anders of hier moet Glen Scotia het leidmotief zijn.

De lekker lange, warme finish is zo mogelijks nog zoeter. Mijn tanden vallen bijna uit mijn bek! Maar wel erg bevredigend.

Amai, dat was plezant en lekker! Nog te vinden voor zo’n 55 EUR. Aanrader! Merci Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Glen Scotia Campbeltown Harbour

Tasting Notes Posted on vr, juni 11, 2021 06:20:13

Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia Campbeltown Harbour, OB 2018, 1st Fill Bourbon Casks
Kleur: koper
ABV: 40%

Introductie

Campbeltown Harbour is een NAS-expressie van de Glen Scotia distilleerderij, gerijpt op 1st fill bourbonvaten – wat aan het kleurtje te zien is. Ik kreeg het sample toegestopt van de immer lieftallige Nadine.

De neus is erg vriendelijk met flink wat zoetigheid als van gebakken appels en zelfs wat gekonfijte appelsien met een heel klein beetje karamel en rook op de achtergrond. Erg toegankelijk, misschien zelfs wat te gemakkelijk.

De body is helaas wel heel erg licht. Opnieuw relatief zoet op appels, karamel en tarwebiscuitjes (ja, da’s een woord!). De rook is nog steeds erg subtiel, waardoor de malt ook op smaak erg makkelijk wordt. Mooi vind ik wel het ziltje dat midpalate verschijnt. Alsook een pepertje… ja, vanaf de tweede slok wordt het interessant.

De finish is middellang, zacht rokerig en zoet met een prikkeltje van de peper.

Erg toegankelijke Glen Scotia die een mooie introductie vormt voor de stijl van het huis.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).