Bottelaar: Claxton’s
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Campbeltown 5 Year Old 2015/2020 Exploration Series, Claxton’s, PX Sherry Hogshead
Kleur: vol goud
ABV: 50%

Kandijsiroop

We kennen Claxton’s vooral van de single cask releases in de typische, vierkante ‘parfum’-flessen. Maar dit is een specialleke. In de zogenaamde Exploration Series brachten ze in 2020 deze jonge blended malt uit, met malts die allemaal in Campbeltown werden gestookt en rijpten op een PX Sherry Hogshead.

Oh, da’s een leuke neus! Funky, op z’n zachts gezegd. Rood fruit, bubblegum, vers gemalen koffiebonen, roggebrood, karwij en een zuchtje maritieme wind. Baby-adem. Fruitpap. Erg amusant en aangenaam.

Lekker olieachtig en onmiddellijk erg zoet. Kandijsiroop, rood fruit, honing, vijgen, abrikozen, peper & zout, flink rokerig kantje… dit is heel leuk. Maar wel erg, erg zoet, hoor. Bijna snoeperig. Het lijkt wel alsof ik een lepel kandijsiroop naar binnen heb gespeeld. Maar dan goed gekruid. En met een mooi streepje rook. En ja, ook op smaak is dit flink funky. Het kan bijna niet anders of hier moet Glen Scotia het leidmotief zijn.

De lekker lange, warme finish is zo mogelijks nog zoeter. Mijn tanden vallen bijna uit mijn bek! Maar wel erg bevredigend.

Amai, dat was plezant en lekker! Nog te vinden voor zo’n 55 EUR. Aanrader! Merci Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).