Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

AnCnoc Rutter

Tasting Notes Posted on 13/03/2021 16:34

Distilleerderij: Knockdhu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: AnCnoc Rutter, OB 2014, Limited Edition, 1.500 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 59.2%

Modder & Pleisters

In de Peaty Collection van AnCnoc zitten malts met namen die verwijzen naar werktuigen die gebruikt worden voor het ontginnen van turf: Barrow, Tushkar, Rutter, Flaughter, Cutter en Rascan, aangevuld met de Peatheart en Peatlands. Ik proef vandaag de Rutter, die al in 2014 verscheen.

De turf valt onmiddellijk op, maar laat vooral veel speelruimte aan vanille, eucalyptus en appels. Hint van banaan. Mooie toets van zowel modder als pleisters. Je moet van de stijl houden, neem ik aan. Da’s het geval voor mij. Ook flink wat heide, moet ik zeggen. Iets floraal, alleszins. Komt wel relatief jong over.

Olieachtige body. Da’s goed. Erg fruitig op appels en perzik, gevolgd door menthol en turf. Een mooi zilt randje verschijnt. Dan honing en peper. Een bittertje als van een citroenpit. De sterkte is prima en behoeft hoegenaamd niet verdund te worden.

De afdronk is eerder kort op appels, citroensap en vanille, gevolgd door een pepertje en de rook van de turf. Op het sterfbed wordt hij nog lichtjes bitter, maar niks om je zorgen over te maken.

Hij kan de vergelijking met Ardmore (waar ik wel tuk op ben) goed doorstaan. Dit was een leuke smaakervaring.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



AnCnoc 24 Year Old

Tasting Notes Posted on 13/03/2021 06:33

Distilleerderij: Knockdhu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: AnCnoc 24 Year Old, OB 2018
Kleur: brons
ABV: 46%

Zucht van Genot

AnCnoc is weer zo’n single malt die niet vaak op mijn radar verschijnt. Dit is nog maar de tiende die ik proef, stel je voor. Deze 24-jarige van de Knockdhu distilleerderij werd in 2018 op drinksterkte gelanceerd.

Heerlijk donkerzoete en rijke neus op perzik, opgelegde rozijnen, melkchocolade, karamel en honing. Hint van carré confituur en zwarte bessen. Hier ging flink wat sherrygerijpte malt in de mix.

Hoewel de body wat aan de lichte kant is, maakt hij op smaak heel veel goed. Lekkere zoete toetsen van rozijnen, gebakken appels, perzik, ananas in de boter, glühwein, kruidnagel en nootmuskaat, zoethout, pruimen… hij blijft gaan. Het komt in golven en is erg lekker.

De afdronk is lang, warm met flink wat sherry- en houttoetsen. Een bittertje op het sterfbed. Erg bevredigend.

Ik slaak een zucht van genot. Zo’n 130 EUR is wel erg vriendelijk geprijsd voor deze topper. Bedankt, Carl!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).