Distilleerderij: Knockdhu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: AnCnoc Rutter, OB 2014, Limited Edition, 1.500 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 59.2%

Modder & Pleisters

In de Peaty Collection van AnCnoc zitten malts met namen die verwijzen naar werktuigen die gebruikt worden voor het ontginnen van turf: Barrow, Tushkar, Rutter, Flaughter, Cutter en Rascan, aangevuld met de Peatheart en Peatlands. Ik proef vandaag de Rutter, die al in 2014 verscheen.

De turf valt onmiddellijk op, maar laat vooral veel speelruimte aan vanille, eucalyptus en appels. Hint van banaan. Mooie toets van zowel modder als pleisters. Je moet van de stijl houden, neem ik aan. Da’s het geval voor mij. Ook flink wat heide, moet ik zeggen. Iets floraal, alleszins. Komt wel relatief jong over.

Olieachtige body. Da’s goed. Erg fruitig op appels en perzik, gevolgd door menthol en turf. Een mooi zilt randje verschijnt. Dan honing en peper. Een bittertje als van een citroenpit. De sterkte is prima en behoeft hoegenaamd niet verdund te worden.

De afdronk is eerder kort op appels, citroensap en vanille, gevolgd door een pepertje en de rook van de turf. Op het sterfbed wordt hij nog lichtjes bitter, maar niks om je zorgen over te maken.

Hij kan de vergelijking met Ardmore (waar ik wel tuk op ben) goed doorstaan. Dit was een leuke smaakervaring.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).