Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ardnamurchan 2015 Tasting Set Cask #670

Tasting Notes Posted on za, november 21, 2020 16:00:13

Distilleerderij: Ardnamurchan
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Adnamuchan 2015, Tasting Set, Cask #670, ex-oloroso hogshead, 5cl
Kleur: koper
ABV: 59.5%

Tabasco

Vat 670 is ook afgevuld met geturfde spirit, maar dit is een voormalig oloroso sherryvat, wat je aan de kleur meteen kan zien. En het verschil met het voormalige bourbonvat kon niet veel groter zijn.

Op de neus tekenen de typische sherry toetsen door: pruimen, dadels en karamel, maar ook de typische groene tuinkruiden schemeren hier door (tijm, rozemarijn), maar worden hier toch voor een flink stuk overstemt door toetsen van koffie, tijgerbalsem, kruidnagel, chilipepers, een druppeltje balsamico en een vreugdevuur op het strand. Vleesjus en kandijsiroop na enkele minuten.

Stevig donkerzoet en een tikkeltje dirty op smaak. Tabak, kruidnagel, pruimen, tabasco! Maar wel een tikkeltje alcoholisch, ook.

Lange afdronk op rook, groene kruiden en pruimtabak.

Dit heeft wel potentieel, maar zou nog iets zoeter mogen worden. Dat gezegd zijnde: indrukwekkend voor zo’n jonge whisky.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Ardnamurchan 2015 Tasting Set Cask #371

Tasting Notes Posted on za, november 21, 2020 06:58:56

Distilleerderij: Ardnamurchan
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Adnamuchan 2015, Tasting Set, Cask #371, ex-bourbon barrel, 5cl
Kleur: stro
ABV: 59.2%

Geturfd

Hier weer zo’n single cask sample dat niet als single cask zal gereleased worden, maar bedoelt is om de stijl van het huis te tonen. Het betreft een ex-bourbonvat dat gevuld werd met de geturfde versie van Ardnamurchan.

De neus vertoont inderdaad wat turf, maar dat valt erg goed mee, de topnotes zijn hier toch wel wit fruit en pompelmoes, honing en een hint van aardappelschillen (geen off-note!). Na wat ademen komt daar Granny Smith bij, alsook bloemsuiker en groene tuinkruiden. Tijm en rozemarijn komen door (had ik ook al bij de inaugural release). Komt erg jong over. Een spring in ‘t (turf)veld.

Dit komt erg vlot binnen, ondanks het hoge ABV. Zoet op appels en peren, vanille, honing en dan wat zeezout en rook. De groene kruiden zijn hier ook aanwezig, aangevuld met flink wat peper.

De afdronk is middellang, erg zoet en gepeperd. Op het sterfbed komen de tuinkruiden nog eens piepen en maken je mond redelijk droog.

Erg interessant, hoewel ik de ongeturfde malt toch net iets meer op prijs kan stellen, blijkbaar.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).