Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tobermory 11 Year Old 2009 Double-V

Tasting Notes Posted on 06/11/2020 16:16

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Tobermory 11 Year Old 2009/2020, Double-V, Refill Bourbon #700036
Kleur: goud
ABV: 54.0%

Krokant

Deze malt werd op 9 maart 2009 gestookt en gebotteld op 11 juni 2020. Het is een malt van de Tobermory distilleerderij op Mull, maar het label bloklettert ook duidelijk dat het om een Ledaig gaat, de geturfde versie van het huis. Jonge Ledaig… u weet wat dat betekent. ‘Mark gaat dit lekker vinden.’ Gelijk heeft u. Het is de tweede release van de nieuwe Belgische bottelaar Double-V. Verkrijgbaar bij de betere Belgische speciaalzaak voor zo’n 100 EUR.

Hesp, assen, kaarsvet, plasticine, vanille, appels, olijfolie, oestersap… the works. Ik ben nu al blij. ‘Zo maken ze hem… euh… nog altijd, meneer’ en da’s maar goed ook.

De body is licht en… krokant (for lack of a better word), maar heerlijk vuil op een karrenvracht aan assen, met appels en nu ook iets van pompelmoes. Maar het geheel is wel lekker pittig op chili pepers en een mespuntje zilt. Mooie rookontwikkeling.

De afdronk duurt lekker lang, ik krijg het er gezellig warm van.

Toppertje dat je door de gure winter heen zal helpen, zeker in deze vreemde tijden. Sample in dank ontvangen via Jeroen van The Bonding Dram.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Tomatin 9 Year Old 2011 Double-V

Tasting Notes Posted on 06/11/2020 06:14

Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tomatin 9 Year Old 2011/2020, Double-V, Rum Barrel #106/2011, 222 bts
Kleur: licht goud
ABV: 58.5%

Bananenlikeur

Er is een nieuwe Belgische bottelaar opgestaan en hij luistert naar de naam Double-V – naar ik vermoed een verwijzing naar de familienaam van de oprichters die allebei met een ‘v’ begint. Blijkbaar zijn de vrienden gek op fietsen, koken met een Green Egg en… whisky. Ze hebben in de laatste jaren een heuse verzameling vaten aangeschaft die ze nu met mondjesmaat zullen loslaten op de wereld. Hun Tomatin rijpte 9 jaar lang op een rumvat uit Guadaloupe. Hij werd gestookt op 4 mei 2011 (grappig detail, op het label staat 4 mai) en gebotteld op 15 juni 2020.

Romige en fruitige neus op banaan, kweepeer, netels, munt, rietsuiker en euh… koffielikeur. Speels en zoet, maar duidelijk nog jong.

Ook op de tong is dit lekker romig, bijna siroop zelfs. Nu wordt het eerder bananenlikeur met flink wat witte peper in de mix. Even naar adem happen, toch wel. De munt keert weer, maar ook iets groens waar ik niet meteen de vinger op kan leggen en wat me even de wenkbrauwen doet fronsen. De rum heeft duidelijk zijn stempel gedrukt. Domineert zelfs.

De afdronk is erg lang, bijna pikant, maar ook mierzoet.

Dit is het soort whisky dat ik bij een vanille-ijsje durf zetten. Echt, gewoon proberen. U zal me nadien bedanken. Nog maar pas uit, dus deze kan je vast nog vinden. Zo’n 70 EUR. Met dank aan The Bonding Dram voor het sample.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).