Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bruichladdich 23 Year Old 1990 Black Art 04.1

Tasting Notes Posted on 10/05/2020 16:01

Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 23 Year Old 1990/2014, Black Art 04.1, 6.000 bts
Kleur: koper
ABV: 49.2%

10

Alchemie

De Black Art Series van Bruichladdich is bijna legendarisch. In het leven geroepen door Jim McEwan, gaat het hier om een vatting van verschillende vaten, maar het type wordt angstvallig geheim gehouden. Black Art is natuurlijk een ode aan de alchemie. Deze werd samengesteld met malts die in 1990 te slapen werden gelegd en na 23 jaar werden samengebracht om deze release van 6.000 flessen mogelijk te maken. Het was ook de laatste Black Art van de hand van Jim, die in 2015 de fakkel doorgaf aan Adam Hannett, de huidige Master Distiller.

Erg fruitige neus op rode bessen, maar ook bosbessen, amandelnoten en honing. Zacht gekruid. Bloemsuiker en pure chocolade. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat er ook wijnvaten in gegaan zijn, want er zit een licht zurige – allesbehalve storende – toets aan. Prima balans.

Op smaak is dat zelfs het eerst wat opvalt! Zoetzurige rode wijn komt bovenop het donkerzoete en rode fruit, wat hem een tikkeltje scherp maakt. Het typische DNA van Bruichladdich blijft wel herkenbaar en dat is knap. Want hier is veel aan de gang.

De afdronk is middellang en pittig gekruid.

Voor 250 tot 350 EUR kan je hiervan nog wel een fles vinden. Niet goedkoop, wel erg lekker.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bruichladdich 25 Year Old 1993 Cadenhead Small Batch

Tasting Notes Posted on 10/05/2020 06:57

Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 25 Year Old 1983/2018, Cadenhead Small Batch, Bourbon Hogshead, 240 bts
Kleur: vol goud
ABV: 49.3%

Karakter

Deze 25-jarige Laddie werd geselecteerd door de Nederlandse importeur Bresser & Timmer. Onze noorderburen kregen maar liefst 240 flessen van dit goedje.

Oh, ja, dit is een erg lekkere neus. De schil van kiwi, peren, perzik en een hint van geprakte banaan met graeffe suiker. Iets van noten en een lichte toets van woodsmoke. Heerlijk.

Goeie body, licht olieachtig en onmiddellijk mooi gekruid. Denk witte peper en bakkerskruiden die een prikkelend laagje leggen over een mandje vol citrusfruit (denk mandarijn en pompelmoes). Dan volgen nog leder en iets bitter als een druivenpit. Verrassend mineraal, ook. Alsof ik kiezeltjes in mijn mond heb.

De afdronk duurt lekker lang en offreert vooral geel fruit, gevolgd door wat leder. Hij laat je mond redelijk droog achter, maar dat stoort allerminst.

Erg karaktervolle Laddie die zijn verblijf van 25 jaar in een vat goed doorstaan heeft.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).