Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 23 Year Old 1990/2014, Black Art 04.1, 6.000 bts
Kleur: koper
ABV: 49.2%

10

Alchemie

De Black Art Series van Bruichladdich is bijna legendarisch. In het leven geroepen door Jim McEwan, gaat het hier om een vatting van verschillende vaten, maar het type wordt angstvallig geheim gehouden. Black Art is natuurlijk een ode aan de alchemie. Deze werd samengesteld met malts die in 1990 te slapen werden gelegd en na 23 jaar werden samengebracht om deze release van 6.000 flessen mogelijk te maken. Het was ook de laatste Black Art van de hand van Jim, die in 2015 de fakkel doorgaf aan Adam Hannett, de huidige Master Distiller.

Erg fruitige neus op rode bessen, maar ook bosbessen, amandelnoten en honing. Zacht gekruid. Bloemsuiker en pure chocolade. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat er ook wijnvaten in gegaan zijn, want er zit een licht zurige – allesbehalve storende – toets aan. Prima balans.

Op smaak is dat zelfs het eerst wat opvalt! Zoetzurige rode wijn komt bovenop het donkerzoete en rode fruit, wat hem een tikkeltje scherp maakt. Het typische DNA van Bruichladdich blijft wel herkenbaar en dat is knap. Want hier is veel aan de gang.

De afdronk is middellang en pittig gekruid.

Voor 250 tot 350 EUR kan je hiervan nog wel een fles vinden. Niet goedkoop, wel erg lekker.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).