Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchroisk 16 Year Old 2002 First Editions for Whisky Festival Gent

Tasting Notes Posted on wo, januari 22, 2020 16:06:49

Distilleerderij: Auchroisk
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Auchroisk 16 Year Old 2002/2019 First Editions for International Malt Whisky Festival Gent 2019, Refill Hogshead #HL15797, 246 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 56.0%

Toffifee

Het International Malt Whisky Festival Gent brengt elk jaar een unieke festivalbotteling op de markt. Voor dit jaar ging het om een single cask Auchroisk 2002, waarvan 246 flessen werden uitgebracht. Hij werd gebotteld door Edition Spirits, een bedrijf dat ondertussen is opgegaan in Hunter Laing (het waren immers de zonen die hun eigen weg wilden gaan, maar papa lijfde ze weer in).

Zoete neus op moutsuikers, perzik en jonge appeltjes met wat hazelnoten en toffee en een licht herbale toets. Maak daar gerust hooi van. Klassieke Auchroisk op de neus, zeg maar.

De sterkte is prima, de aanzet olieachtig en licht gepeperd. Meteen flink wat vanille, appeltjes met kaneel, meer grasachtige toetsen en toffee. Doet me een beetje aan Toffifee denken, u weet wel: de snoepjes met karamel, een hazelnoot, pralinécrème en een beetje chocolade. Ik lust ‘m wel.

De afdronk is dan weer aan de korte kant met wat kruidigheid van het hout.

Een schoolvoorbeeld van Auchroisk. Niets wereldschokkends, maar wel foutloos en erg drinkbaar op deze sterkte.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Auchroisk 15 Year Old 2000 Old Malt Cask

Tasting Notes Posted on wo, januari 22, 2020 06:04:54

Distilleerderij: Auchroisk
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Auchroisk 15 Year Old 2000/2015 Hunter Laing Old Malt Cask, HL11944
Kleur: witte wijn
ABV: 50%

Lentewhisky

Auchroisk (spreek uit ‘o-thrusjk’) is een erg jonge distilleerderij, pas opgericht in 1974. Het is een werkpaard voor de blenders en komt als single malt amper op de markt. Dit is een single cask, enkele jaren geleden verschenen in de bekende Old Malt Cask serie van Hunter Laing. Beetje jong voor een Old Malt Cask, niet? Enfin.

De neus is erg zacht en doet aan de lente denken. Ik krijg bloemen, appeltjes, ananassap, vers afgereden gras en wat honing.

De aanzet is licht gepeperd. Denk witte peper, zoethout en gember. Het fruit blijft lentefris: ananas, appeltjes, kruisbessen. Zoete mout en wat honing. Iets van grapefruit verschijnt, alsook wat groene thee. Yup, een lentewhisky, zeker weten.

De afdronk is wel erg kort, helaas, en offreert niets nieuws, afgezien van een licht metalige toets die ik niet bepaald lekker vind. Pompelmoes op het sterfbed. Eindigt redelijk droog.

Dit is een niemendalletje, moet ik zeggen. Niets mis mee, maar hij zal je niet van je sokken blazen.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).