Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Woodford Reserve Distillery

Distilleerderijen Posted on 04/07/2017 12:44

Woodford Reserve Distillery

7855 McCracken Pike
Versailles, KY 40383-978
USA

Tel +1-859.879.1812
https://www.woodfordreserve.com

Historische Plek

Al in 1812 begon Elijah Pepper whiskey te stoken op de
plek waar vandaag de dag de Woodford Reserve Distillery te vinden is. We zitten
in het hart van Bourbon Country, namelijk Versailles, Kentucky. Het was ook op
deze plek dat de sour mash voor het eerst werd geïntroduceerd, een praktijk die
nu de standaard geworden is voor de productie van bourbon. De distilleerderij
is eigendom van Brown-Forman en produceert haar whiskey door middel van
enerzijds pot stills bij Woodford Reserve en anderzijds column stills bij
Shively, een andere distilleerderij in Kentucky.

Voorheen was de distilleerderij bekend als de Old
Oscar Pepper Distillery, later hernoemd naar Labrot & Graham Distillery
(wat je nu nog steeds op de fles nog kan terugvinden), toen ze in 1878 werd
verkocht aan Leopold Labrot en James Graham. Labrot & Graham runde de
distilleerderij tot 1941 en verkocht ze dan aan de huidige eigenaars
Brown-Forman.

De distilleerderij, die in 1838 werd gebouwd, werd in
1995 opgenomen in het National Register of Historic Places en kreeg in 2000 de
titel National Historic Landmark. Ze produceerde onafgebroken (met uitzondering
van de Drooglegging) tot 1968. In 1971 verkocht Brown-Forman de zwijgende
distilleerderij, maar kocht alles terug in 1993 en herlanceerde het merk Woodford
Reserve in 1996, nadat de distilleerderij volledig werd opgeknapt.

Kentucky Derby

De distilleerderij beschikt over koperen pot stills,
een 500 voet lange barrel-run die gebruikt maakt van de zwaartekracht en houten washbacks (die ze
in de States fermenters noemen), gemaakt uit cipressenhout van meer dan 100
jaar oud.

Het bezoekercentrum annex restaurant – Glenn’s Creek
Café – is 7 dagen op 7 open. De distilleerderij maakt deel uit van het bekende
American Whiskey Trail en het Kentucky Bourbon Trail. Bovendien is hun Woodford
Reserve de officiële bourbon van de bekende paardenrace Kentucky Derby, waar
een mint julep cocktail van 1.000 dollar wordt geschonken aan de jet set (voor
de gewone sterveling wordt ook een betaalbare mint julep gemaakt met Old
Forrester).

Range

De Woodford Reserve Distiller’s Select is het
vlaggenschip en ook de fles die bij ons te vinden is. Master Distiller Chris
Morris heeft echter recentelijk de range uitgebreid met de Double Oaked Bourbon
in 2012 en enkele releases in de Master’s Collection – cask finishes op Pinot
Noir, Chardonnay en meest recent op cognacvaten. In 2015 introduceerde hij de
Woodford Reserve Rye.

Tot slot is er nog de Distillery Series, maar die kan
je enkel ter plekke aanschaffen. Daar kan je trouwens ook de andere flessen
kopen, zelfs voorzien van gepersonaliseerde labels. De standaardfles die bij
ons te koop is, is een zachte en zeer toegankelijke Kentucky Straight Bourbon.



Linkwood 13 Year Old 2001 A.D. Rattray

Tasting Notes Posted on 04/07/2017 07:30

Distilleerderij: Linkwood
Regio:
Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 13 Year Old 2001/2014 A.D. Rattray, bourbon hogshead #2992, 318
bts
Kleur: witte wijn
ABV: 56,9%

Limonade

Gedistilleerd in de Linkwood Distillery op 7 april 2001, werd deze Linkwood
gebotteld op 24 oktober 2014, wat hem 13 jaar oud maakt. A.D. Rattray bottelde
hem op vatsterkte. Het bourbon hogshead leverde 318 flessen op. Ik ontdekte
deze Linkwood op de Global Spirits Expo in Antwerpen op 18 juni 2017. Hij stond
te pronken op de tafel van Jurgen’s Whiskyhuis. Eén van de bleekste Linkwood
die ik al aan de lippen zette.

Heerlijk fruitig op appels en peren, met een schijfje kiwi in de mix. Nog
een hint van perzik. Bijna tropisch. Totaal verstoken van kruidigheid, zou je
dit kunnen verwarren met limonade op steroïden. Honing bij de vleet.

De aanzet is krachtig, maar niet brandend. Opnieuw licht tropisch met nu
toch een zachte kruidigheid die je mond helemaal opwarmt. Peper, kruidnagel,
nootmuskaat, zoethout, hij heeft het allemaal.

De afdronk is lang, warm en zoet.

Lekkere, fruitige Linkwood op prima sterkte.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-06-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).