Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Knockando 12 Year Old 1995

Tasting Notes Posted on 23/07/2014 16:12

Distilleerderij: Knockando
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Knockando 12 Year Old 1995
Kleur: goud
ABV: 43%

Orangina

De Knockando
distilleerderij ligt in het dorp met dezelfde naam. Ze startte op in 1899 op
moment van een grote whiskyboom, vlak voor de Pattison Crash. In 1905 werd ze
voorzien van elektriciteit en kreeg ze een spoorwegverbinding met de Great
North of Scotland Railway. We proeven hun entry
level
malt, de 12-jarige, in dit geval uit 1995. Vooral in Frankrijk is
deze malt een grote hit.

Zoet neus op gezoete
ontbijtgranen (Frosti) en cashewnoten met een lichte fruitigheid als van jonge
appelsientjes. Orangina, de limonade! Ja, daar moet ik aan denken als ik deze
ruik. Wat karamel en vanille. Niet slecht, maar verre van wereldschokkend.

De aanzet is licht
met slechts een beetje kruiden, die weliswaar snel luider worden. Nootmuskaat
en een pepertje. Het fruit blijft voornamelijk appelsien, maar er komen ook
duidelijke hints van Granny Smith appels naar voren. Hij is wel bijzonder zoet.

De finish is licht
gekruid, maar kort en een tikkeltje te zoet om goed te zijn.

Lentewhisky. Drinkt heel
gemakkelijk weg. Blind zou je dit evengoed met een grappa kunnen verwarren. Dat
kan toch niet de bedoeling zijn?

77/100

Geproefd
door Mark Dermul op 09-06-2014
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Knockando Distillery

Distilleerderijen Posted on 23/07/2014 08:51

Knockando Distillery

Knockando

Morayshire AB38 7RP

Scotland

+44 1479 87 4660

Gin

In 1898 richtte John Thompson de Knockando Distillery op, in het dorp met dezelfde naam, afkomstig van het Keltisch voor ‘kleine zwarte heuvel’ (overigens niet te verwarren met Knockdhu, die overigens om de verwarring zelf te vermijden haar single malt op de markt brengt als AnCnoc). De eerste spirit kwam uit de stills in mei 1899. Het was volop whiskyboom, maar al na tien maanden kwam Thompson in de problemen, ten gevolge van de beruchte Pattison Crash.

W & A Gilbey, de bekende ginproducent uit Londen, kocht de distilleerderij in 1904 en moderniseerde ze. Zo werd in Knockando electriciteit aangelegd in 1905 en werd er een verbinding aangelegd met de Great North of Scotland Railway. Kleine woningen voor het personeel alsook een huis voor de Customs officer werden gebouwd. Knockando is sindsdien steeds in productie geweest.

J&B

In 1962, door een fusie met United Wine Traders, kam de distilleerderij onder het bestuur van Justerini & Brooks, bekend van de populaire blend J&B. De floormaltings gingen dicht in 1968 en de stills werden verdubbeld naar twee wash en twee spirit stills in het jaar erop.

De mout die ze van industriële maltings kopen is zeer licht geturfd. Het water dat gebruikt wordt is afkomstig van de Cardnach Spring. De productie ligt op zo’n 1,5 miljoen spirit per jaar. Vandaag de dag is Knockando onderdeel van Diageo.

Range

Momenteel bestaat de officiële range van de Speysider Knockando uit slechts enkele bottelingen. De 12 Year Old, weliswaar telkens met vermelding van het distillatiejaar, is het vlaggenschip. Er is ook nog een Manager’s Choice uit 2009 en een 21 Year Old Master Reserve, maar die zijn nog moeilijk te vinden. De 15 Year Old Richly Matured en de 18 Year Old Slow Matured zijn wel nog te krijgen.

Er bestaat maar een handjevol onafhankelijke bottelingen.