Distilleerderij: Knockando
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Knockando 12 Year Old 1995
Kleur: goud
ABV: 43%
Orangina
De Knockando
distilleerderij ligt in het dorp met dezelfde naam. Ze startte op in 1899 op
moment van een grote whiskyboom, vlak voor de Pattison Crash. In 1905 werd ze
voorzien van elektriciteit en kreeg ze een spoorwegverbinding met de Great
North of Scotland Railway. We proeven hun entry
level malt, de 12-jarige, in dit geval uit 1995. Vooral in Frankrijk is
deze malt een grote hit.
Zoet neus op gezoete
ontbijtgranen (Frosti) en cashewnoten met een lichte fruitigheid als van jonge
appelsientjes. Orangina, de limonade! Ja, daar moet ik aan denken als ik deze
ruik. Wat karamel en vanille. Niet slecht, maar verre van wereldschokkend.
De aanzet is licht
met slechts een beetje kruiden, die weliswaar snel luider worden. Nootmuskaat
en een pepertje. Het fruit blijft voornamelijk appelsien, maar er komen ook
duidelijke hints van Granny Smith appels naar voren. Hij is wel bijzonder zoet.
De finish is licht
gekruid, maar kort en een tikkeltje te zoet om goed te zijn.
Lentewhisky. Drinkt heel
gemakkelijk weg. Blind zou je dit evengoed met een grappa kunnen verwarren. Dat
kan toch niet de bedoeling zijn?
77/100
Geproefd
door Mark Dermul op 09-06-2014
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).