Knockando Distillery
Knockando
Morayshire AB38 7RP
Scotland
+44 1479 87 4660
Gin
In 1898 richtte John Thompson de Knockando Distillery op, in het dorp met dezelfde naam, afkomstig van het Keltisch voor ‘kleine zwarte heuvel’ (overigens niet te verwarren met Knockdhu, die overigens om de verwarring zelf te vermijden haar single malt op de markt brengt als AnCnoc). De eerste spirit kwam uit de stills in mei 1899. Het was volop whiskyboom, maar al na tien maanden kwam Thompson in de problemen, ten gevolge van de beruchte Pattison Crash.
W & A Gilbey, de bekende ginproducent uit Londen, kocht de distilleerderij in 1904 en moderniseerde ze. Zo werd in Knockando electriciteit aangelegd in 1905 en werd er een verbinding aangelegd met de Great North of Scotland Railway. Kleine woningen voor het personeel alsook een huis voor de Customs officer werden gebouwd. Knockando is sindsdien steeds in productie geweest.
J&B
In 1962, door een fusie met United Wine Traders, kam de distilleerderij onder het bestuur van Justerini & Brooks, bekend van de populaire blend J&B. De floormaltings gingen dicht in 1968 en de stills werden verdubbeld naar twee wash en twee spirit stills in het jaar erop.
De mout die ze van industriële maltings kopen is zeer licht geturfd. Het water dat gebruikt wordt is afkomstig van de Cardnach Spring. De productie ligt op zo’n 1,5 miljoen spirit per jaar. Vandaag de dag is Knockando onderdeel van Diageo.
Range
Momenteel bestaat de officiële range van de Speysider Knockando uit slechts enkele bottelingen. De 12 Year Old, weliswaar telkens met vermelding van het distillatiejaar, is het vlaggenschip. Er is ook nog een Manager’s Choice uit 2009 en een 21 Year Old Master Reserve, maar die zijn nog moeilijk te vinden. De 15 Year Old Richly Matured en de 18 Year Old Slow Matured zijn wel nog te krijgen.
Er bestaat maar een handjevol onafhankelijke bottelingen.