Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Wild Turkey Distillery

Distilleerderijen Posted on 03/07/2014 17:50

Wild Turkey Distillery

Austin Nichols Distilling Co.

1417 Versailles Road

Lawrenceburg, KY 40342

USA
Tel +1 502 839 2182

www.wildturkeybourbon.com

Russell

Eigenlijk is er geen Wild Turkey Distillery, maar het bedrijf dat naar de naam Austin Nichols Distilling Co luistert vond het een goed idee haar bedrijf in de volksmond naar haar product te vernoemen. Austin Nichols was overigens al in 1855 actief als kruidenier, terwijl de gebroeders Ripy een distilleerderij openen op Wild Turkey Hill, niet ver daarvandaan. De Ripy Brothers presenteren hun Wild Turkey bourbon voor het eerst op de Wereldtentoonstelling in 1893. Later zal Austin Nichols de distilleerderij – en dus de Wild Turkey Bourbon – overnemen. De naam Wild Turkey werd overigens pas in 1940 als bij toeval gekozen tijdens een jachtpartij op… wilde kalkoenen.

Tot op heden heeft het bedrijf nog maar 4 Master Distillers gekend. De eerste was één van de Ripy Brothers, die werd opgevolgd door Bill Hughes. In 1954 trad de ondertussen bijna legendarisch Jimmy Russell tot het bedrijf toe. In 2004 vierde deze zijn 50-jarige loopbaan bij Wild Turkey en hij kreeg hiervoor tevens een bourbon naar hem vernoemd. Zijn zoon, Eddie Russell is momenteel de vierde Master Distiller. Hij vervoegde het bedrijf in 1981.


Doubler

Voor hun mash maken ze gebruik van locale maïs, maar ook rogge uit Duitsland en gerst uit naburige staten zoals Dakota, Montana en Minnesota. Ze hebben slechts één mashbill, wat verbazingwekkend is als je weet dat er zoveel verschillende producten op de markt zijn. Dat heeft dus alles te maken met rijping en blending. Hun fermentatietanks zijn fenomenaal. Maar liefst 23 tanks van elk 30.000 gallon. Het process van sour mash fermentatie duurt drie dagen en levert een mash met zo’n 9% alcohol.

Het stoken gebeurt in een koperen kolomstill waarna de spirit wordt overgepompt naar de zogenaamde ‘doubler’ pot still, waar het finale product een percentage haalt van 130 proof oftewel 65% ABV. Het rijpen gebeurt in één van de 20 warehouses waar niet minder dan 400.000 vaten in totaliteit liggen te rusten.

Range

Wild Turkey heeft momenteel heel wat op de markt: Wild Turkey 101, Wild Turkey Rye en Wild Turkey 81; de in 1991 gelanceerde Wild Turkey Rare Breed, de Wild Turkey Spirit. De Wild Turkey 8, 12 en 13 werden exclusief voor de Japanse markt ontwikkeld. De Wild Turkey 86.8 is dan weer enkel verkrijgbaar in Nieuw-Zeeland en Australië.

Daarnaast is er de reeks Russell’s Reserve, die bestaan in een 6 en 10 Year Old, maar ook een Small Batch Single Barrel.



Gin: NOG Batch 2

Tasting Notes Posted on 03/07/2014 07:22

Bottelaar: Asta
Morris
Regio: België
Fles: NOG! No Ordinary Gin, Batch #2, 288 bts
Kleur: champagne
ABV: 46%

Appelsien
Part Deux

Deze tweede batch van
de NOG! – No Ordinary Gin – van Asta Morris (Bert Bruyneel) werd zes maanden
lang gefinished op een leeg van BenRiach. Helaas weet ik niet wel (u herinnert
zich wellicht dat Asta Morris verschillende vaten van BenRiach bottelde). Ook
deze gin heeft een mooi kleurtje gekregen van het whiskyvat. Hij is eveneens gebotteld
op 46%, maar van deze batch zijn er maar 288 flessen beschikbaar. Ik kon fles
19 op de kop tikken. De eerste batch was mij enorm bevallen. Ben eens benieuwd
voor deze tweede. Hoe groot zal het verschil zijn? Wat is de invloed van de
whisky geweest? Spannend!

Citrus en jenever
strijden om de aandacht, maar het is een verrassende zoetheid die met de eer
gaat lopen. Chocolade – dat moet wel van de cacao zijn. En dan treden de
appelsienen toe die er geen twijfel over laten bestaan dat hij met dezelfde botanicals
werd gestookt als batch 1 (volgens mij, althans). Onderliggend krijg ik een
mooie tropische fruittoets, die wellicht het werk is van het whiskyvat. Zeer
mooi – beter nog dan de neus van Batch 1.

Hij is fruitig op
smaak (en zeer fris!), maar biedt nu wel een pak meer dan enkel appelsien. Ik
krijg ook perzik en abrikoos. Een hint van ananas. Man, dit is speciaal.
Vergeet niet dat we het over een gin hebben, hé! Mooi zesty en kruidig. Licht
floraal, ook. Zeer mooi.

De finish is
verrassend lang en zoetzuur.

Dit is opnieuw een
uitmuntende gin van eigen bodem die voldoende verschilt van Batch 1 (hij is
beter!) om interessant genoeg te zijn om in huis te halen. Toegegeven, 49 EUR
is niet goedkoop, maar ik hou hier wel van. En neen, ik maakte geen gin &
tonic met deze – hij is puur gewoon te lekker.

Geproefd
door Mark Dermul op 18-06-2014
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).