Wild Turkey Distillery

Austin Nichols Distilling Co.

1417 Versailles Road

Lawrenceburg, KY 40342

USA
Tel +1 502 839 2182

www.wildturkeybourbon.com

Russell

Eigenlijk is er geen Wild Turkey Distillery, maar het bedrijf dat naar de naam Austin Nichols Distilling Co luistert vond het een goed idee haar bedrijf in de volksmond naar haar product te vernoemen. Austin Nichols was overigens al in 1855 actief als kruidenier, terwijl de gebroeders Ripy een distilleerderij openen op Wild Turkey Hill, niet ver daarvandaan. De Ripy Brothers presenteren hun Wild Turkey bourbon voor het eerst op de Wereldtentoonstelling in 1893. Later zal Austin Nichols de distilleerderij – en dus de Wild Turkey Bourbon – overnemen. De naam Wild Turkey werd overigens pas in 1940 als bij toeval gekozen tijdens een jachtpartij op… wilde kalkoenen.

Tot op heden heeft het bedrijf nog maar 4 Master Distillers gekend. De eerste was één van de Ripy Brothers, die werd opgevolgd door Bill Hughes. In 1954 trad de ondertussen bijna legendarisch Jimmy Russell tot het bedrijf toe. In 2004 vierde deze zijn 50-jarige loopbaan bij Wild Turkey en hij kreeg hiervoor tevens een bourbon naar hem vernoemd. Zijn zoon, Eddie Russell is momenteel de vierde Master Distiller. Hij vervoegde het bedrijf in 1981.


Doubler

Voor hun mash maken ze gebruik van locale maïs, maar ook rogge uit Duitsland en gerst uit naburige staten zoals Dakota, Montana en Minnesota. Ze hebben slechts één mashbill, wat verbazingwekkend is als je weet dat er zoveel verschillende producten op de markt zijn. Dat heeft dus alles te maken met rijping en blending. Hun fermentatietanks zijn fenomenaal. Maar liefst 23 tanks van elk 30.000 gallon. Het process van sour mash fermentatie duurt drie dagen en levert een mash met zo’n 9% alcohol.

Het stoken gebeurt in een koperen kolomstill waarna de spirit wordt overgepompt naar de zogenaamde ‘doubler’ pot still, waar het finale product een percentage haalt van 130 proof oftewel 65% ABV. Het rijpen gebeurt in één van de 20 warehouses waar niet minder dan 400.000 vaten in totaliteit liggen te rusten.

Range

Wild Turkey heeft momenteel heel wat op de markt: Wild Turkey 101, Wild Turkey Rye en Wild Turkey 81; de in 1991 gelanceerde Wild Turkey Rare Breed, de Wild Turkey Spirit. De Wild Turkey 8, 12 en 13 werden exclusief voor de Japanse markt ontwikkeld. De Wild Turkey 86.8 is dan weer enkel verkrijgbaar in Nieuw-Zeeland en Australië.

Daarnaast is er de reeks Russell’s Reserve, die bestaan in een 6 en 10 Year Old, maar ook een Small Batch Single Barrel.