Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mark’s Whisky Ramblings 59: North British 1991 Signatory

Mark's Whisky Ramblings Posted on 03/09/2013 18:10

Deze North British 1991 single grain rijpte 14 jaar
lang op een Califonisch sherryvat, alvorens het gebotteld werd door Andrew
Symington van Signatory.

//www.youtube.com/embed/-GZWWoheCG0

Ik maakte het filmpje in de middeleeuwse stad Laval in
Frankrijk.



Calvados Domfrontais VSOP 4 ans

Tasting Notes Posted on 03/09/2013 07:08

Distilleerderij: Le Royer
Regio: Domaine de la Duretiére, Calvados, Melleray la
Vallée, Frankrijk
Fles: Calvados Domfrontais VSOP 4 ans
Kleur: goud tot amber
ABV: 42%

Elegant

Het Musée De Cidre van de familie Le Royer heeft
verschillende soorten calvados van 2 tot 15 jaar, waaronder twee VSOP (Very
Superior Old Pale) van 4 jaar. De Calvados VSOP 4 ans wordt uitsluitend van
appels gemaakt, maar wij proeven vandaag de Calvados Domfrontais VSOP 4 ans.
Die ontstaat door distillatie van 80% peren- en appelsap en 20% appelcider. De
appels en peren worden geplukt in november en december, het sap fermenteert dan
in vaten van 50 en 115 hectoliter en vanaf maart wordt de verkregen brij
continue gedistilleerd in een zogenaamde Orthesalambiek. De eerste zes maande
rijpt het distillaat op vaten van 100 liter en worden dan overgestoken op vaten
van 2 tot 400 liter voor nog eens 4 jaar. Voor het bottelen wordt hij teruggebracht
naar 42% ABV.

Dit type alambiek, Orthes genaamd, werd tot 1975 door
de familie Le Royer gebruikt.

De
neus is best intens en fruitig. Appels en peren, uiteraard, maar toch ook hints
van agrums en zelfs wat amandelen. Elegant.

Op
smaak gaat dat perfect in dezelfde lijn verder.

In
de middellange finish komen de noten nog het best tot uiting.

Geserveerd
op 15°C komt deze het best tot zijn recht. Heerlijk als aperitief, maar ook
geweldig op een bolletje ijs. Uiteraard kan je hier ook na het eten van
genieten. Domfrontais verwijst overigens naar het stadje Domfront, dat in het
zuiden van de calvadosstreek ligt, waar deze gemaakt wordt.

Geproefd door Mark Dermul op 20-08-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).