Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Loch Lomond NAS

Tasting Notes Posted on 14/03/2013 19:53

Distilleerderij: Loch Lomond
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Loch Lomond Single Malt NAS, OB 2010
Kleur: goud
ABV: 40%

Pindakaas

Loch Lomond is een fabriek. Hun core business bestaat erin fillings te verkopen. Dat is bulkwhisky op zeer jonge leeftijd. Ze maken daar geen geheim van. Hun whisky staat dan ook niet erg hoog aangeschreven, behalve dan bij Kapitein Haddock, de trouwe metgezel van Kuifje. We proberen vandaag de NAS-versie uit 2010, wellicht een jonge whisky.

De neus is heel licht en granig. Ik moet in eerste instantie denken aan een snede wit brood, besmeerd met (niet lachen) pindakaas. Daarnaast wat karton en warme melk. Gelukkig zijn er nog wat hints van appeltjes en gesuikerde ontbijtgranen om één en ander goed te maken. Heel klein beetje honing. Maar zo licht!

Ook op smaak is hij vederlicht. Zeg maar gerust waterachtig. Absoluut niet lekker. Lichte kruiden volgen op een vlak palate van karton en gesuikerde ijsthee. Zachte hint van vanille kan geen redding meer brengen.

De finish is genadig kort, want nog meer karton.

Dit in een whisky-cola gieten zou zonde zijn. Van de cola, welteverstaan. Een van de minst lekkere single malts die ik al geproefd heb.

67/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-01-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Loch Lomond

Distilleerderijen Posted on 14/03/2013 07:32

Loch Lomond Distillery

Loch Lomond Industrial Estate

Alexandria, Dunbartonshire G83 0TL

Scotland
Tel +44 1389 752 781
Fax +44 1389 757 977
mail@lochlomonddistillery.com
www.lochlomonddistillery.com

Bulloch

De Loch Lomond distilleerderij werd gebouwd in 1965 in een voormalige verffabriek aan de rand van het meer waaraan de distilleerderij haar naam ontleent. Maar de geschiedenis van de familie Bulloch (die de distilleerderij in 1985 kocht) gaat terug tot 1842. Het waren vooral groothandelaars in whisky, gin en vodka. Hun bedrijf is de Glen Catrine Bonded Warehouse Company Ltd, die vandaag de dag nog bestaat en als core business het verkopen van jonge whisky in bulk heeft, voornamelijk als fillings voor blenders. Om te voorzien in een voldoende voorraad whisky, vooral bedoeld voor export, kochten ze dus de moutdistilleerderij.

Glen Catrine zag zich geconfronteerd met een stijgende vraag naar graanwhisky en besloot daarom in 1993 een Coffey Still te plaatsen om ook aan die vraag te voldoen. Het is de enige nog operationele distilleerderij die zowel mout- als graanwhisky maakt in dezelfde fabriek. Fabriek? Ja, dit kan je onmogelijk een gewone distilleerderij noemen. Er werken immers meer dan 60 mensen in de in het industriepark gelegen distilleerderij. Hun output bedraagt een slordige 10 miljoen liter graanalcohol en 2,5 miljoen liter moutalcohol, wat overeen zou komen met zo’n 43 miljoen flessen per jaar. Ze gebruiken uiteindelijk drie soorten stills. Naast de traditionele pot still en de Coffey (of continuous) still, hebben ze ook nog een kruising van de twee, die de naam Lomond Still meekreeg.

Trouwens, Loch Lomond is tevens eigenaar van Glen Scotia op Campbeltown, en gaf die whisky zopas een volledig nieuwe look. Ze slagen er maar niet in die distilleerderij te verkopen (hoewel ze al bijna een decennium te koop staat).

Doorn in het oog

Weinig mensen hadden van Loch Lomond gehoord, totdat ze in 2008 in het oog van een storm terechtkwamen die door de SWA werd ontketend. De Scottish Whisky Association verdedigt de belangen van de Schotse whiskyindustrie. Loch Lomond, die overigens geen lid is van de SWA, gebruikt drie verschillende soorten stills voor haar productie, maar de SWA heeft nu beslist dat zij geen traditionele single malt whisky maken omdat ze ook gebruik maken van de Coffey Still voor hun single malt. Bijgevolg zou Loch Lomond in de toekomst de term Single Malt niet langer op zijn labels mogen zetten.

Het voorstel van Loch Lomond om een nieuwe categorie in het leven te roepen voor hun single malt werd door de SWA verworpen. Iedereen lijkt wel een beetje voorbij te gaan aan het feit dat single malt stoken in een Coffey still wel degelijk traditioneel is, immers het werd uitgevonden in 1826 door Robert Stein en toegepast in zijn toenmalige Kilbagie Distillery. De SWA maakt vreemd genoeg geen probleem van de zogenaamde Lomond Stills. De enige nog operationele Lomond Still vind je vandaag de dag op Islay. Ugly Betty maakt de Botanist Gin bij Bruichladdich!

Kuifje

Er doet een vreemd verhaal de ronde. Hergé, de bekende Belgische bedenker van Kuifje, bedacht een whiskymerk ‘Loch Lomond’ en liet dit het favoriete merk zijn van Kapitein Haddock. Ja, sla er de geschiedenis maar op na. Duizend bommen en granaten, de goeie ouwe Kapitein dronk al Loch Lomond nog voordat de distilleerderij bestond.

Volgens de eigenaars van Loch Lomond lieten ze zich niet inspireren door Hergé en de avonturen van Kuifje voor de naam van hun distilleerderij. Maar ondertussen maken ze toch graag gebruik van de link met de populaire stripheld. Op het terrein staat ondertussen ook de gele tankwagen beschilderd met Loch Lomond, zoals hij in de strip verscheen. Desondanks is de distilleerderij niet open voor het publiek op dit moment.

Range

Omdat de distilleerderij met verschillende stills werkt, kan ze een heleboel whisky’s op de markt brengen en dat heeft ze dan ook gedaan. Namen zoals Craiglodge, Croftengea, Inchfad, Inchmoan, Inchmurrin en Old Rhosdu zijn allemaal merken van Loch Lomond. Die worden ondertussen gebotteld onder het Distillery Select label. Daarnaast hebben ze ook nog enkele blends op de markt, zoals de High Commissioner en Earl Scot en de Loch Lomond Single Highland Blended (zowel mout- als graanwhisky van Loch Lomond zelf) met rood label.

De single malt range bestaat uit de NAS-versie met blauw label, een geturfde NAS-versie met groen label en een 21 Year Old met zwart label. Tot slot is er nog een Limited Edition uit 1966.