Distilleerderij: Loch Lomond
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Loch Lomond Single Malt NAS, OB 2010
Kleur: goud
ABV: 40%

Pindakaas

Loch Lomond is een fabriek. Hun core business bestaat erin fillings te verkopen. Dat is bulkwhisky op zeer jonge leeftijd. Ze maken daar geen geheim van. Hun whisky staat dan ook niet erg hoog aangeschreven, behalve dan bij Kapitein Haddock, de trouwe metgezel van Kuifje. We proberen vandaag de NAS-versie uit 2010, wellicht een jonge whisky.

De neus is heel licht en granig. Ik moet in eerste instantie denken aan een snede wit brood, besmeerd met (niet lachen) pindakaas. Daarnaast wat karton en warme melk. Gelukkig zijn er nog wat hints van appeltjes en gesuikerde ontbijtgranen om één en ander goed te maken. Heel klein beetje honing. Maar zo licht!

Ook op smaak is hij vederlicht. Zeg maar gerust waterachtig. Absoluut niet lekker. Lichte kruiden volgen op een vlak palate van karton en gesuikerde ijsthee. Zachte hint van vanille kan geen redding meer brengen.

De finish is genadig kort, want nog meer karton.

Dit in een whisky-cola gieten zou zonde zijn. Van de cola, welteverstaan. Een van de minst lekkere single malts die ik al geproefd heb.

67/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-01-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).