Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

MoS lanceert Amazing Casks

Aankondigingen Posted on 11/09/2010 17:56

Malts of Scotland, de bekende Duitse onafhankelijke bottelaar, lanceerde gisteren in absolute wereldprimeur in Mechelen, haar nieuwe reeks Amazing Casks. De vaten worden omwille van hun kwaliteit uitgezocht door niemand minder dan Thomas Ewers (de eigenaar van MoS) en Luc Timmermans (voormalig Malt Maniac en importeur van MoS voor België, maar we kennen Luc natuurlijk ook van zijn eigen fantastische bottelingen voor Thosop). Beide heren prijken dan ook op het label van deze nieuwe reeks.

De eerste boreling van Amazing Casks is een Bowmore uit 1995, gebotteld op 10 september 2010 (that’s right, hij werd gisteren slechts enkele uren na botteling al geserveerd). Het betreft een bourbon barrel, nummer 177, dat een outturn van 222 flessen leverde. Ik hoef er geen tekening bij te maken dat deze snel de deur uit zullen zijn, dus ga onmiddellijk bij je leverancier te rade. De fles kost zo’n 90 EUR.



Dank u, Lukie!

Dank u! Posted on 11/09/2010 17:42

Donderdag, op de 1978 tasting van The Bonding Dram, mijn goede vriend Lukie tegen het lijf gelopen. Deze liefhebber van geturfde whisky in het algmeen en Arbeg-verzamelaar in het bijzonder, overhandigde mij – bij wijze van boetedoening voor het late oppikken van een containervol kokers ten huize Dermul smiley – een leuk sample.

Het betrof 3cl Port Askaig 17 Year Old, dat ik aan mijn steeds groeiend lijstje van samples toevoeg in afwachting van de confrontatie met mijn smaakpapillen.

Ergens in oktober/november, wanneer het weer vroeg donker is (enfin, dat is het eigenlijk nu al), ga ik een 14-daagse inlassen, naar analogie met de Whivie Week van BenRiach, om een heleboel geturfde whisky’s te proeven. Een Peaty Party, zeg maar. Volgende 30 samples zitten op hun executie te wachten:

1 Amrut peated, 9 Ardbeg’s, 1 Blackadder Raw Cask Smoking Islay, 3 Bowmore’s, 2 Bunnahabhain’s, 2 Caol Ila’s, 1 Classic of Islay Cask 1972, 1 Islay Storm, 1 Kilchoman, 3 Laphroaig’s, 1 Longrow, 1 Port Askaig, 2 Port Charlotte’s, 1 Port Ellen en 1 Smokehead Extra Rare blend.

It’s a dirty job, but… enzovoort.

May the Malt be with you!



Highland Park 12 Saint Magnus

Aankondigingen Posted on 11/09/2010 11:02

Toen Highland Park in November 2009 slechts 5.976 flessen op de markt bracht van de Earl Magnus (herlees gerust onze blogpost hier), was die onmiddellijk uitverkocht. Je kan hem hier en daar nog wel vinden, soms op eBay, soms elders, maar betaalt er al makkelijk het dubbele voor dan de oorspronkelijke prijs van 85 pond.

De Earl Magnus was de eerste van een trilogy in de Magnus-serie.

Vandaag komt de tweede uit, de Highland Park 12 Year Old Saint Magnus. Dit is een vatting gebotteld op een ABV van 55%. De whisky rijpte voornamelijk op Spaanse eik, waarvan zo’n 20% first-fill. De jongste whisky in deze vatting dateert van 1998.

Saint Magnus is één van de zes heilige Noormannen, geboren in de 11e en 12e eeuw, toen de Orkney Islands nog aan Noorwegen toebehoorden. Hij werd vermoord door zijn verraderlijke neef Haakon. Zijn invloed reikte zeer ver. Er zijn meer dan 20 kerken gewijd aan Saint Magnus. De voornaam werd zeer populair in Orkney. Eén van de bekendste is ongetwijfeld Magnus Eunson, de oprichter van de Highland Park distilleerderij in 1798.

De whisky is het geesteskind van Max MacFarlane, whisky maker extraordinaire. Hij omschrijft deze nieuwe Highland Park 12 Year Old Saint Magnus als volgt:

Appearance: Copper toned honey, clear and bright.

Nose: At natural strength there is terrific intensity with classic dried fruits and honey sweetness. Thereafter glorious notes of cinnamon, dried apple and hints of exotic fruits emerge, followed by a whiff of aromatic smoke.

Palate: Immediately intense and rich, the whisky lingers on the palate emphasizing the perfect balance between sweetness and aromatic smoke.

Finish: Long and gently smoky.

Deze Saint Magnus kost, net als zijn voorganger, 85 pond per fles en is gelimiteerd tot 11.994 flessen (bijna het dubbele van zijn voorganger, dus. De jongens van HP zijn ook niet gek natuurlijk en know a good deal when they see one). Ik hoop binnenkort deze Saint Magnus naast mijn Earl Magnus (die al bijna halverwege is…) te kunnen zetten in mijn barkast.

May the Malt be with you!