Toen Highland Park in November 2009 slechts 5.976 flessen op de markt bracht van de Earl Magnus (herlees gerust onze blogpost hier), was die onmiddellijk uitverkocht. Je kan hem hier en daar nog wel vinden, soms op eBay, soms elders, maar betaalt er al makkelijk het dubbele voor dan de oorspronkelijke prijs van 85 pond.

De Earl Magnus was de eerste van een trilogy in de Magnus-serie.

Vandaag komt de tweede uit, de Highland Park 12 Year Old Saint Magnus. Dit is een vatting gebotteld op een ABV van 55%. De whisky rijpte voornamelijk op Spaanse eik, waarvan zo’n 20% first-fill. De jongste whisky in deze vatting dateert van 1998.

Saint Magnus is één van de zes heilige Noormannen, geboren in de 11e en 12e eeuw, toen de Orkney Islands nog aan Noorwegen toebehoorden. Hij werd vermoord door zijn verraderlijke neef Haakon. Zijn invloed reikte zeer ver. Er zijn meer dan 20 kerken gewijd aan Saint Magnus. De voornaam werd zeer populair in Orkney. Eén van de bekendste is ongetwijfeld Magnus Eunson, de oprichter van de Highland Park distilleerderij in 1798.

De whisky is het geesteskind van Max MacFarlane, whisky maker extraordinaire. Hij omschrijft deze nieuwe Highland Park 12 Year Old Saint Magnus als volgt:

Appearance: Copper toned honey, clear and bright.

Nose: At natural strength there is terrific intensity with classic dried fruits and honey sweetness. Thereafter glorious notes of cinnamon, dried apple and hints of exotic fruits emerge, followed by a whiff of aromatic smoke.

Palate: Immediately intense and rich, the whisky lingers on the palate emphasizing the perfect balance between sweetness and aromatic smoke.

Finish: Long and gently smoky.

Deze Saint Magnus kost, net als zijn voorganger, 85 pond per fles en is gelimiteerd tot 11.994 flessen (bijna het dubbele van zijn voorganger, dus. De jongens van HP zijn ook niet gek natuurlijk en know a good deal when they see one). Ik hoop binnenkort deze Saint Magnus naast mijn Earl Magnus (die al bijna halverwege is…) te kunnen zetten in mijn barkast.

May the Malt be with you!