Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BenRiach 12 Year Old Heredotus Fumosus

Tasting Notes Posted on 05/08/2010 18:13

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 12 Year Old Heredotus Fumosus
Kleur: Vol goud
ABV: 46%

Sweety Peaty

Naast de klassieke Speyside Style en Wood Finished whisky’s van BenRiach is het nu de beurt aan de geturfde jongens. Ik proefde in februari al zo eentje, de 10 Year Old Curiositas. Maar BenRiach heeft nog enkele geturfde whisky’s (die helemaal niet te vergelijken zijn met de geturfde whisky’s van Islay, nota bene) die bovendien gefinished werden, zijnde deze Heredotus Fumosus (Sherry finish), de Importanticus Fumosus (Tawny Port finish) en de Arumaticus Fumosus (Dark Rum finish).

Ik proefde de 12 Year Old Heredotus Fumosus, die op Amerikaanse ex-bourbon vaten rijpte en dan een finish kreeg op Pedro Ximinez sherry butts. In mei 2007 kwamen 530 cases van deze expressie op de markt, i.e. 3180 flessen.

De neus is op zijn zachts gezegd complex te noemen. Vanille met jonge, zoete turf, droog hout, citrustoetsen, maar vooral knapperig spek. Volledig van Islay-associaties verstoken, want geen iota merchurochroom of zeewier. Rozijnen en kruidnagel. Njam, njam, anyone? Bedwelmend lekker.

Het duurde even voor ik deze aan de lippen zette omdat de neus zo lekker is. Maar het moest er toch eens van komen, dus liet ik de gouden vloeistof de kwijlende opening onder de neus betreden. De reepjes spek fietsen op kop, maar worden al snel bijgehaald door de turf en zoethout, karamel en iets wat me aan sojasaus doet denken. De PX drukt zijn stempel niet door.

De afdronk is best lang en wordt wederom, net als de neus, door zoete turf gedomineerd.

Prima geprijsd, ook. In 2008 behaalde deze whisky de zilveren medaille op de International Wine & Spirits Competition. Dit is een mooi exemplaar van een zoete geturfde Speysider, een Sweety Peaty.

Geproefd door Mark Dermul op 05-08-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)



BenRiach 24 Year Old Bladnoch Forum

Tasting Notes Posted on 05/08/2010 17:41

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 24 Year Old, botlled by Bladnoch Forum, Cask 5484, 186 bts
Kleur: stro
ABV: 47,4%

Pre-Lunch Juweeltje

Bladnoch is de meest zuidelijke distilleerderij van Schotland, in de Lowlands dus. Samen met Rosebank, Pittyvaich en Balmenach, ging ze onverbiddelijk dicht in 1993. Echter, de Ierse zakenman Raymond Armstrong kocht Bladnoch een jaar later. In 1998 ging een visitor center en een vernieuwde website open. Twee jaar later ging ze weer in productie.

Maar dit is bijzaak voor deze tasting note, want ze gaat over BenRiach, nietwaar? Welnu, Raymond en de zijnen hebben een forum, het zogenaamde Bladnoch Forum, dat ondertussen meer dan 2000 leden kent. En speciaal voor die forumleden kocht Bladnoch enkele vaten op van verschillende distilleerderijen, die hij bottelt op vatsterkte en verkoopt. De leden van het forum krijgen natuurlijk korting, dus waarom niet registreren? Enfin, om een lang verhaal kort te maken, ik proefde vandaag de BenRiach 24 Year Old Bladnoch Forum botteling, cask 5484 op een ABV van 47,4%, waarvan er slechts 186 flessen beschikbaar waren. Deze BenRiach werd gedistilleerd op 30 september 1985 en gebotteld op 2 april 2010. Aan de slag!

De neus, na de aanslag door de alcohol, is zeer fris en fruitig. Mout, bloemen en citrus toetsen en zelfs iets als onrijpe banaan worden vergezeld van honing, ananas en rijpe mango. Ik ontwaar ook een heel klein beetje rook, amper waarneembaar. Licht en mierzoet.

Slechts licht prikkelend glijdt hij over de tong om je mond helemaal te verwarmen. Zacht en redelijk romig. De zomerse fruitmand uit de neus keert terug. Toch ook lichtjes bitter.

De afdronk, hoewel redelijk kort, is zoet en barst van de kruidnagel. Iets om vlak voor de lunch te nuttigen.

Het is vooral de neus die van deze BenRiach een pareltje maakt. Op het forum staat hij £60 geprijsd, maar wel ‘out of stock’. Jammer, want dit was best een lekkere dram, maar je kan hem ongetwijfeld nog vinden. Met dank aan Christof van gedeeldevreugde.be voor het sample.

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)



BenRiach’s nieuwe expressies

Aankondigingen Posted on 05/08/2010 12:25

Het lijkt bijna alsof het erom gedaan is tijdens Whivie’s BenRiach Week, maar dat is zuiver toeval. Afgelopen dinsdag verspreide BenRiach via haar Facebook page (het staat nog niet op de website, huh?) onderstaand bericht dat ik u niet wil onthouden.

BenRiach heeft deze maand 3 nieuwe opwindende Wood Finish expressies van haar Speyside distilleerderij op de markt gebracht.

De splinternieuwe bottlings zijn:

– BenRiach 16 Year Old Claret Finish – 46%
– BenRiach 17 Year Old Rioja Finish – 46%
– BenRiach 17 Year Old Burgundy Finish – 46%

Gelagerd op traditionele Amerikaanse bourbon barrels, werden deze whisky’s gefinished in Claret, Rioja of Bourgogne wijnvaten. Tijdens deze additionele rijping ontlenen de whisky’s hun additionele specifieke smaken en amoma’s van hun ‘finishing cask’.

Uit de tasting notes kan u afleiden wat deze single malts zo speciaal maakt.

Benriach 16 Year Old Claret Finish

Neus: fris en fruitig. Gestoofde rozijnen en pruimen met zoete eik. Omarmend maar met echte finesse.
Kleur: Sprankelend goud-oranje.
Smaak: Gekruide fruittaartjes, omwikkeld met vijgen en dadelsiroop. Lichte zurigheid maar met heerlijke, mondvullende vruchten. Een whisky waarbij de smaken perfect uitgebalanceerd zijn.

BenRiach 17 Year Old Rioja Finish

Neus: Droog en groots met het karakter van wilde bloemen. Zoete eik wordt gevolgd met elegante vanille-extracten en rijp gefermenteerd druivensap.
Kleur: Vol goud met de schijn van amber
Smaak: Subtiele bloemige elementen zoals violet, rozenbottel en paardenbloem. Romige eik met vanille en nootmuskaat maken de cirkel rond met rijpe pêche en abrikozen.

BenRiach 17 Year Old Burgundy Finish

Neus: Zomerse rode bessen, aardbeien en framboos, aangevuld met bittere cacaobonen en vers gesneden bloemen.
Kleur: Subtiel getaand vol goud
Smaak: Crème-brulée met boterbabbelaar. Rode aalbessengelei en kweeperen in wisselwerking met de geroosterde eik brengen een excellente klaarheid en gewicht. Een elegant huwelijk tussen fruit en hout.

BenRiach heeft een uitgebreid finishing programma, zoals je zal kunnen vaststellen als je 5 minuutjes in warehouse 13 rondstruint. In de huidige range van BenRiach vindt je expressies gefinished op ondermeer Pedro Ximinez Sherry, Tawny Port, Madeira, Dark Rum, Sauternes, Gaja Barolo en Moscatel.

BenRiach is altijd een experimenterende distilleerderij geweest, zelfs onder de vorige eigenaars, en die traditie zetten we onverminderd voort. We trachten de range fris en interessant te houden door regelmatig nieuwe finishes en single casks op de markt te brengen in gelimiteerde aantallen.

De drie nieuwe BenRiach’s zullen beschikbaar zijn in meer dan 20 exportmarkten, en in het Verenigd Koninkrijk via gespecialiseerde, onafhankelijke whisky retailers.

Aanbevolen prijs (UK):

– BenRiach 16 Year Old Claret Finish – £39,99
– BenRiach 17 Year Old Rioja Finish – £44,99
– BenRiach 17 Year Old Burgundy Finish – £44,99

Tot daar het persbericht.

Uit goede bron hebben we tevens vernomen dat BenRiach dit jaar ook nog eens 10 nieuwe single casks zal uitbrengen. Eens dat gebeurt mag u van ons natuurlijk een nieuw bericht verwachten.

May the Malt be with you!