Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 12 Year Old Heredotus Fumosus
Kleur: Vol goud
ABV: 46%

Sweety Peaty

Naast de klassieke Speyside Style en Wood Finished whisky’s van BenRiach is het nu de beurt aan de geturfde jongens. Ik proefde in februari al zo eentje, de 10 Year Old Curiositas. Maar BenRiach heeft nog enkele geturfde whisky’s (die helemaal niet te vergelijken zijn met de geturfde whisky’s van Islay, nota bene) die bovendien gefinished werden, zijnde deze Heredotus Fumosus (Sherry finish), de Importanticus Fumosus (Tawny Port finish) en de Arumaticus Fumosus (Dark Rum finish).

Ik proefde de 12 Year Old Heredotus Fumosus, die op Amerikaanse ex-bourbon vaten rijpte en dan een finish kreeg op Pedro Ximinez sherry butts. In mei 2007 kwamen 530 cases van deze expressie op de markt, i.e. 3180 flessen.

De neus is op zijn zachts gezegd complex te noemen. Vanille met jonge, zoete turf, droog hout, citrustoetsen, maar vooral knapperig spek. Volledig van Islay-associaties verstoken, want geen iota merchurochroom of zeewier. Rozijnen en kruidnagel. Njam, njam, anyone? Bedwelmend lekker.

Het duurde even voor ik deze aan de lippen zette omdat de neus zo lekker is. Maar het moest er toch eens van komen, dus liet ik de gouden vloeistof de kwijlende opening onder de neus betreden. De reepjes spek fietsen op kop, maar worden al snel bijgehaald door de turf en zoethout, karamel en iets wat me aan sojasaus doet denken. De PX drukt zijn stempel niet door.

De afdronk is best lang en wordt wederom, net als de neus, door zoete turf gedomineerd.

Prima geprijsd, ook. In 2008 behaalde deze whisky de zilveren medaille op de International Wine & Spirits Competition. Dit is een mooi exemplaar van een zoete geturfde Speysider, een Sweety Peaty.

Geproefd door Mark Dermul op 05-08-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)