Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glengoyne 1973 Malts of Scotland

Tasting Notes Posted on 23/06/2010 21:09

Distilleerderij: Glengoyne
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glengoyne 37y 1973/2010 Malts of Scotland, Bourbon Barrel, cask 678, 97 bts
Kleur: vol goud
ABV: 50,4%

Het Engelenvat

De titel is eigenlijk een allusie op die andere bespreking van een Malts of Scotland botteling – de mij wat tegengevallen Ballindalloch 2000 – en zet meteen de toon voor deze dram. Deze Glengoyne 1973 werd geselecteerd door Luc Timmermans himself en exclusief voor België gebotteld door Malts of Scotland. De output van het bourbon barrel is amper 97 flessen.

Wat een heerlijk zoete neus is me dat! Ik waan me op een exotisch zandstrand, onder een bananenboom, een ananasdrankje in een halve kokosnoot in mijn hand. Doe daar nog wat vanille, gele bloemen en lichte kruiden bij en het plaatje is compleet. Wat kan het leven mooi zijn!

In de mond voelt hij lekker romig aan. Na een flink gepeperde start (waar de eik verantwoordelijk voor is) gaat het feestje van de vruchten in de mond gewoon verder. Behoeft geen water (waarmee ik enkel wil zeggen dat hij met zijn 50,4% goed drinkbaar is en dus niet dat ik hem verdund geprobeerd heb – ik vind hem gewoon te lekker om het risico te nemen mijn sample te verknoeien met water, sorry!).

De finish is bitterzoet, pittig gekruid en langer dan de benen van Naomi Campbell. Nuff said!

Er zijn – ocharme – slechts 97 flessen beschikbaar, dus wees er snel bij. Met een prijskaartje van om en bij de 180 EUR is hij niet voor ieders beurs bereikbaar, toegegeven. Maar hij is het dubbel en dik waard. Laat het vrouwtje hem nu al aanschaffen en onder de kerstboom leggen, je zult het je niet beklagen. Dit soort juweeltjes kom je niet alle dagen tegen – een echt engelenvat!

Score : 93

geproefd door Mark Dermul op 22-06-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)



Dank u, Mark!

Dank u! Posted on 23/06/2010 15:38

Tijdens de Whivie Home Tasting 04 genoten we niet enkel van de Japanse whisky’s en het lekkere diner (waarvoor: Dank u, Sofie!); we bekeken ook de ongelooflijk uitgebreide whiskyverzameling van Mark.

Naast het grote aantal full bottles, staan er ook een ontelbaar aantal miniaturen (zowel volle als lege) in Mark’s whisky cabinet.

Om plaats te maken voor enkele nieuwe expressies, deed Mark graag afstand van enkele dubbele lege miniatuurtjes, zoals de Glenmorangie Ten Years Old en de Bushmills Aged 10 Years.

Maar daar bleef het niet bij. Ik kreeg ook nog enkele (volle) flesjes mee: The Famous Grouse, Glenkinchie 10 Years Old, Dalwhinnie 15 Years Old en Glen Keith 10 Years Old.
Leuke extraatjes waren de twee liquer spirits: Southern Comfort en Gran Dyc.

Maar daar bleef het niet bij, we wisselden ook nog enkele samples. Zo ontving ik nog de Auchentoshan 1988 Bordeaux Wine Finish en Pityvaich 12 Years Old.

Mark, ongelooflijk bedankt! Ik heb nog veel “puur vergif” staan om tegen te ruilen!

Slàinte brother!



Dank u, Danny & Davy!

Dank u! Posted on 23/06/2010 14:52

Na de gezellige en leerrijke Whivie Initiatie Tasting, was er de mogelijkheid om de expressies uit de line-up aan te schaffen. Danny en Davy kochten de The Belgian Owl en de Laphroaig 1996 (Cask 7313, Bourbon Hogshead, 57,3%, 102 bts).

Bij de laatste kwam er als extraatje een miniatuurtje bij. Via-via wisten zij blijkbaar dat ondergetekende deze flesjes spaart, en gaven me dit flesje (1/192) cadeau.
Hartelijk bedankt daarvoor. Het krijgt een zéér speciaal plaatsje in mijn collectie!

Slàinte!



Dank u, Sven!

Dank u! Posted on 23/06/2010 14:27

Via Whivie-Mark ontving ik van Whivie-Sven, twee 10ml samples; namelijk de Lagavulin 1993 Distiller’s Edition en de Classic of Islay, een cask strength van 58,1%.

Bedankt Sven, en nogmaals bedank in Ilse’s naam; wetende dat cask strenght en peated whisky’s zoals Lagavulin haar favoriete drams zijn!

Slàinte mate!