Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 11 Year Old Offerman Edition, OB 2019, 750ml
Kleur: amber
ABV: 46%

Nick

Nick Offerman is een Amerikaans acteur en komiek die er geen geheim van maakt dat hij erg graag Lagavulin drinkt. Hij liet dit zelfs door de scenaristen van de TV-series Parks & Recreation opnemen in het script, zodat zijn typetje Ron Swanson ook graag Lagavulin lust. Het kon dan ook niet anders of er zou een Lagavulin Offerman Edition verschijnen, zijnde een 11-jarige.

De malt heeft wat handwarmte nodig om zijn potentieel te tonen. Donkere honing, zachte rook en slechts een hint van de vuile kant die Lagavulin soms kan vertonen. Orangettes en gedroogde mango (ja, Bart, bij nader inzien heb je volkomen gelijk, dus bij deze mijn excuses!). Hint van origine chocolade en gezouten karamel. Verrassend zoet en on-Islay (lees: weinig turfrook). Eerlijk? Nogal mak, maar wel compleet foutloos.

Goeie body. Onmiddellijk kruidig en zelfs wat scherp. Maar eens hij zich genesteld heeft op je tong ontploft hij en wordt het een zeer expressieve en lekkere Lagavulin. Zoete rook, donkerzoet fruit, mango en appelsien opnieuw, hint van banaan en een beetje walnoten. En een paar druppels brak water. Heerlijk.

De finish is erg gebalanceerd, rokerig zoet en kruidig met chili en paprika.

Uitstekend, ondanks de eerder gesloten neus. Er is ondertussen een tweede release beschikbaar – ook enkel in de US – maar dan met een finish op Guinness Stout Casks. De jacht is geopend.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).