Na afloop van de gezellige Glen Grant tasting in Terneuzen, bleef Imanuel, mijn Hollandse spitsbroeder (en jager op leuke Auchentoshan-spulletjes voor de verzameling, mag ik wel zeggen), bij ons overnachten. Een rit van twee uur naar hartje Nederland vonden we onverantwoord.
Eens thuisgekomen besloten we nog een paar drammetjes op tafel te zetten. Drie uit de barkast van Whivie en drie die Imanuel zelf had meegebracht.
Imanuel is reeds jarenlang lid van Commitment to Malt, een Nederlandse whiskyclub die zo’n 700 leden telt over het hele land. Regelmatig (zo’n 4 keer per jaar is de bedoeling) worden single casks voor de club gebotteld. Zo gaan we er een paar aan de lippen zetten.
Eerlijkheid gebied me toe te geven dat we zo in onze conversatie verdiept waren – en ondertussen ook licht aangeschoten – dat ik geen proefnotities maakte.
Miltonduff 1998 11 Year Old for CTM, 57,2%, re-fill hogshead 3612, 306 bts
Mijn eerste Miltonduff en hij viel bijzonder goed mee! Hij werd gedistilleerd op 15 maart 1998 en gebotteld op 4 mei 2009.
Bunnahabhain 2001 8 Year Old for CTM, 59,8%, 1st fill sherry butt 3685, 670 bts
Deze proefde ik al eens eerder, bij een vorig bezoek van Imanuel. Hij werd gedistilleerd op 7 december 2001 en gebotteld op 14 mei 2010. Ik ben er eerlijk gezegd niet zo zot van. Water toevoegen bracht geen soelaas.
Bowmore 1996 13 Year Old for CTM, 59,3%, refill sherry butt, 462 bts
Deze Bowmore werd gedistilleerd op 27 maart 1996 en gebotteld op 16 september 2009. Heerlijk en een flinke zwemmer.
Ik weet van Imanuel dat hij wel houdt van geturfde whisky en Lagavulin had hij nog niet geproefd. Ik zette meteen twee flessen op tafel voor een kleine head-to-head.
Lagavulin 16 Year Old vs Lagavulin 12 Year Old Special Release 2003
De 16-jarige viel bijzonder in de smaak bij mijn noorderbuur, hoewel de Special Release ook erg kon bekoren. Ik proefde eerder al de Special Release uit 2002, maar deze verschilt toch een beetje (ik krijg vooral meer citrustoetsen op de neus).
Tot slot geraakten we nog even aan de praat over mijn nakende reis naar Schotland voor een bezoek aan Glengoyne en Auchentoshan in juni. Dus wilde ik Imanuel nog even een lekker Toshan laten proeven. Na de Islay whisky was dat niet vanzelfspreken dus namen we eerst nog een late night snack en dronken we een groot glas water om ons palate te ‘reinigen’. Dan werd de 15-jarige Auchentoshan uit 1996 (gedistilleerd in 1981) van Cadenheads op tafel gezet – een flink uit de kluiten gewassen Toshan van 64,1% ABV. Een mooie afsluiter van de avond. Omstreeks 2u00 dan toch maar naar bed, want morgen ‘werkendag’. Ouch!