Glen Grant (Nederland) lanceerde enige weken geleden een uniek concept: een online quiz op Facebook, waarbij mensen een Clan konden vormen en punten sprokkelen. Hoe meer clanleden, hoe groter de kans op het winnen van een gratis tasting (op voorwaarden dat je natuurlijk ook juiste antwoorden gaf).
Dat leidde tot het ontstaan van Clan Mac Whivie, die al snel zo’n gratis tasting te pakken had.
Op 5 mei was het dan zover. 22 Clanleden (waaronder 5 dames) verzamelden in Terneuzen bij Drankenhandel Kolijn voor een kennismaken met de Glen Grant distilleerderij uit Rothes (Speyside). Voor mij – als Clan Chief (what’s in a name) – was het fijn een aantal mensen te ontmoeten ‘in het echt’, die ik daarvoor enkel virtueel – via Facebook of het Blog – had ontmoet.
Tony Van Rooijen, de sympathieke Brand Ambassador, had de locatie goed gekozen. Het was een zeer knus proeflokaal, gezellig ingericht en ideaal voor een fijne avond tasten.
Terwijl Tony ons doorheen de geschiedenis van de distilleerderij loodste en kennis liet maken met het productieproces (wat voor de meesten in de zaal natuurlijk eerder een opfrissing was) aan de hand van een aanschouwelijke powerpoint-presentatie, kregen we drie core-expressies voorgeschoteld.
Glen Grant ‘The Major’s Reserve’ (40%, zonlich)
Neus: licht, floraal, mout, karamel, werther’s original, heide, appel
Smaak: krokant, fris, romig, noten
Finish: drogend op amandel- en hazelnoten
Deze heeft geen leeftijdsaanduiding, maar is volgens de Brand Ambassador minstens 5 jaar oud. Hij rijpte op bourbon barrels.
Glen Grant 10 Year Old (40%, goud)
Neus: melo cakes, peren
Smaak: noten, wit fruit, flinke prikkel
Finish: kruiden, drogend, beetje bitter en veel eik
Ook deze 10 Year Old, die flink verschilt van ‘The Major’s Reserve’, is tevens gerijpt op bourbonvaten.
Glen Grant 16 Year Old (43%, vol goud)
(sorry, ik vergat een foto te maken van deze fles)
Neus: zoet met boomgaardfruit (appels, peren) en amandelen
Smaak: korkant en flink gekruid, rijpe peren
Finish: middellang, kruidig en fruitig
Voor deze 16 Year Old werden whisky’s uit bourbonvaten en sherryvaten gehuwd.
Halverwege de tasting kwam er een leuke verrassing. De mensen van de drankenhandel hadden namelijk enkele passende hapjes voorzien: kaasblokjes en en salamischijfjes, gerookte zalm en parmaham, stukjes stokbrood en heerlijke, bittere chocolade.
Tevens schenkte Tony tijdens zijn uiteenzetting waarin hij het verschil tussen single malt whisky en blends toelichtte een Grant’s Family Reserve. Hoewel het een meer dan verdienstelijke blend is, was het verschil met de single malt whisky significant.
Glen Grant 1992 Cellar Reserve (46%, goud)
Neus: fruitig met zoethout en rozijnen, maar ook butterscotch
Smaak: romig, best spirity en gekruid, donker fruit
Finish: kort tot middellang, verwarmend en gepeperd
Deze heeft al een groter aandeel whisky uit sherryvaten dan de 16 Year Old en dat proef je duidelijk.
Glen Grant 170th Anniversary Edition (??%, kleur)
Neus: rozijnen, sherry, hout, Turks fruit, appelsien
Smaak: complex met appelsienschil, lichte bitterheid, beetje eik en een verrassend lekker toefje rook
Finish: lang en romig
In augustus 2010 koos de master distiller Dennis Malcolm vaten van 1976 tot 1999 voor de samenstelling van deze luxueus smakende verjaardagsexpressie. Heerlijk!
Na afloop van de tasting was er nog de gelegenheid tot napraten, maar ook de shop werd speciaal voor ons nog even opengesteld (en een korting van 10% op alle producten werd aangeboden, waarvoor dank, Kolijn!). En Tony? Die schonk, alvorens te vertrekken, alle aanwezigen een gratis Glen Grant glencairnglas. Een leuk souvenir aan een geweldige avond.
Langs deze weg wil ik de leden (en aanverwanten) van Clan Mac Whivie bedanken voor hun massale opkomst en Glen Grant en Tony in het bijzonder voor een fijne en leerzame, maar vooral gezellige, proefavond.