Dearly Beloved begint dat spul precies te gaan appreciëren, wat ik alleen maar kan toejuichen, natuurlijk. Ze liet zich aan de stand van The Nectar een Aberlour 1990 19 Year Old van Signatory Vintage op 53,8% welgevallen. Sterker nog, ze vond hem – net als ik – lekkerder zonder water. Een prachtige fles.

We liepen Wouter Wapenaar, mede-organizator van dit festival, tegen het lijf aan de stand van The Belgian Owl van Etienne Bouillon, die enkele van zijn meesterwerkjes bij had. Eén ervan was een nieuwe: The Belgian Owl Cask Strength op een vatsterkte van… 74,1%! Ik had heerlijke opgelegde kersen in de mond. Goed spul en echt drinkbaar, ondanks dat het bijna driekwart alcohol betrof.

De luxueuze stand van LVMH werd bemand door een gladde kerel in maatpak voor Glenmorangie en een blonde stoot in rubberlaarzen en korte broek voor Ardbeg. Die eerste kon ons niet echt bekoren, die tweede valt over te debatteren. Maar de nieuwste expressie van Glenmorangie, de Finealta, kon ons niet meteen overtuigen. Maar dat heeft wellicht te maken met het feit dat we net een alcoholbom naar binnen hadden gewerkt bij Etienne. De Finealta (Keltisch voor ‘elegantie’) zou een reproductie zijn, zeg maar, van een 1903 gebruikt recept. Wij misten de finesse. Dan maar een sample meegenomen (één van velen) om thuis nog eens over te doen.

We hadden nog maar net ons glas gespoeld en wat brood naar binnen gespeeld om ons palate te neutraliseren, of we werden plots met de scherpe tonen van enkele bagpipes om de oren geslagen. Een groot moment was blijkbaar aangebroken! Dave Wishart, bekend whiskykenner en professor (en tevens auteur van Whisky Classified) ging met veel bombarie de winnaars bekend maken van de Whisky Awards 2011.

En dit zijn de winnaars (met een dikke proficiat van ons allemaal, natuurlijk):

Ondertussen waren wij even bij Ronald Zwartepoorte gaan zitten om wat na te praten over de publicatie van A Toshan Man in het laatste nummer van zijn fantastische magazine Whisky Passion.

Hij was zo vriendelijk me enkele exemplaren mee te geven om uit te delen. Waarvoor dank, Ronald!

Wordt vervolgd…