Naar jaarlijkse gewoonte was het ICC te Gent het decor voor het International Whisky Festival te Gent. Drie dagen lang kunnen whiskyliefhebbers zich tegoed doen aan enkele gratis whisky’s, alsook een hele reeks whisky’s aan (in de meeste gevallen) democratische prijzen.

Whivie stuurde alvast een delegatie op opening night, de minder druk bezochte sessie op vrijdagavond. Nou, ja, minder druk bezocht… er was toch heel wat volk op de been.

Na ontvangst van ons gratis glencairn glas en 5 drams (het betaalmiddel op het festival) én stiekem bewapend met een heleboel sampleflesjes, trokken we de zaal in, op jacht naar enkele juweeltjes. ‘We’ was in dit geval Mark & Sofie, Niek, Robert en onze sympathieke Noorderbuur (ja, ja, er zijn er… niet veel, maar er zijn er) Imanuel.

De eerste die we tegenkomen, want zijn stand staat strategisch gezien goed opgesteld, is voormalig Whiviesponsor Jurgen van het Whiskyhuis. Een mooie selectie flessen staan voor hem te lonken naar de geïnteresseerden. Recht tegenover hem zien we de stand van de Classic Malts en Diageo (met o.a. de hele Johnnie Walker range).

Mijn eerste stop – als Toshan Man kan dat natuurlijk ook moeilijk anders – was aan de stand van Cinoco, waar ook een tafeltje voorbehouden was voor mijn geliefde Auchentoshan. Niemand minder dan de Brand Ambassador Chris Leggat stond te schenken. We hadden elkaar nog nooit ontmoet, maar toch herkende hij me van op de Smoelenboek. ‘You are the Toshan Man!’ riep hij uit en schonk me zonder verpinken de Auchentoshan 1977 Sherry Cask Matured (die je normaal 10 dram lichter zou maken).

Ik vind hem meer dan ok, maar niet echt geweldig, moet ik eerlijk bekennen. En als Jeroen van The Bonding Dram me een glas onder de neus duwt en zegt ‘zet deze daar eens naast’, wordt mijn oorspronkelijk enthusiasme om gratis die exclusive Toshan te mogen proeven voor een stuk gefnuikt. De smeerlappen (Niek, Robert en Jeroen) hadden het afgesproken. Het was een St Magdalene 1966. En wat voor één! Enfin. Let’s move on.

We scoren nog een Hibiki 12 Year Old voor Dearly Beloved en proeven zelf een geturfde Nikka Pure Malt White, maar laten dan Japan al achter ons (we hebben thuis nog een heleboel, maar dan ook echt een hééééleboel Japanners staan die we nog moeten proberen).

Daarna steken we even ons hoofd binnen in de zogenaamde Islay Room, waar de DVD ‘Whisky: The Islay Edition’ vertoond werd. We maakten even een praatje met Olav, Fabian en Dersou (drie mensen die aan deze productie meewerkten), alsook Bob Minnekeer – whiskygoeroe avant la lettre – en lieten onze DVD box meteen signeren.

Bedoeling is uiteraard van zoveel mogelijk van de 7.000 DVD boxen te verkopen, want met die opbrengst kan de tweede productie op poten gezet worden. Waarover die zal gaan wordt voorlopig angstvallig geheim gehouden. Maar de verkoop verliep gisteren niet als een trein. ‘Als de mensen de zaal verlaten en we bieden ze aan een exemplaar aan te schaffen, reageren de meesten met ‘ik heb ‘m al gezien’. Tja, dat is natuurlijk iet de bedoeling,’ klaagt Olav. Ik geef hem de tip mee enkel de lange trailer te tonen. Ondertussen proeven we van de zogenaamde ‘Secret Bottle’ en schrijven onze gok op een papiertje. Winnen doen we ongetwijfeld niet.

Onze volgende halte, na het begroeten van heel wat bekende gezichten, stoppen we aan de stand van Cooley, de Ierse distilleerderij, waar Linda Khalfi ons breed glimlachend verwelkomd. Ze herinnert zich nog dat ik al een hele tijd achter de Greenore 18 aan het vragen ben. En gelukkig kan ze mij hem ter plekke laten proeven. Hij bevalt me. Ik verontschuldig me nog even voor het feit dat ik Cooley’s marketing departement even in verlegenheid bracht door WhiskyCast erop attent te maken dat Greenore 18 niet ’s werelds oudste single grain is (remember?). Ze kan er om lachen en laat verstaan dat heel wat 19 year old ook in deze release van 4.000 flessen zit. En ook feliciteert ze mij met het feit dat ik de Greenore 6 in mijn cabinet heb staan (die Smoelenboek wordt blijkbaar toch echt bekeken, hé?), terwijl die enkel voor de Zweedse markt was voorbestemd.

wordt vervolgd…