Distilleerderij: Aberlour
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aberlour a’bunadh Batch 66, OB 2019
Kleur: koper
ABV: 59.2%

Lucifer

Ik heb al heel wat a’bunadh geproefd, in november 2020 nog batch 60, maar onlangs kreeg ik deze fles te pakken van Batch #66. De koper was er niet tuk op en vroeg me of ik ‘m niet wilde overnemen. Awel, met plezier, en zo geschiedde dat dit sherrymonster mijn dag kwam opleuken.

Deze is wederom erg zoet op krieken, gekonfijte appelsienschillen, pruimen en hazelnoten, maar het moet gezegd: er zit een geurtje aan als van vers afgestreken lucifer. Gebakken banaan, gember en iets erg groen als van tuinkruiden. Pureeaardappelen met een overdosis aan nootmuskaat.

Ondanks het hoge ABV komt deze binnen zonder te branden. Ja, het is een stevige jongen, natuurlijk, maar water is niet nodig. Je krijgt het lekker warm vanbinnen met mooie toetsen van gebakken appels, Pomme d’amour, appelsienconfituur en… rubberen laarzen. Yup, Wellington Boots, het is niet anders. Maar niet in die mate dat het stoort. Flink kruidig wel. Kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en een beetje zwarte peper. Wordt midpalate trouwens flink romig.

De afdronk is lang, warm, donkerzoet maar tegelijkertijd drogend met flink wat hout.

Verre van slecht, maar toch minder dan de oudere batches.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).