Distilleerderij: Jameson (Midleton)
Regio: Ierland
Fles: Jameson Irish Whiskey
Kleur: goud
ABV: 40%
Niet slecht, maar geen topper.
Aangezien ik een zwak heb voor Ierse Whiskey, moest ik deze gewoon geprobeerd hebben. Het is tenslotte de best verkopende Ierse whiskey (volgens de man van de slijterij).
Oorspronkelijk werd deze dram geproduceerd in Dublin, maar tegenwoordig wordt hij gemaakt in de bijzonder veelzijdige distilleerderij van Midleton in County Cork, in het zuiden van Ierland.
De neus is redelijk complex met kruiden, vergezeld van bloemige en sherry-toetsen. Door het toevoegen van water komt ook wat appelsien bovendrijven.
De body is vol en olieachtig, zoals bij de meeste Ierse dram.
Op de tong is hij eerder citrus-achtig met wat vanille en opnieuw sherry (dat hoeft niet te verbazen). En opnieuw veel kruiden die de mond heerlijk verwarmen.
De kruidigheid zet door in de lange afdronk, die langzaam maar zeker je hele lichaam verwarmt. Ik kan me dan ook voorstellen dat velen menen dat Jameson terecht de nummer 1 op de Ierse markt is, toch blijf ik met een gevoel van teleurstelling achter. Ik weet niet goed waarom. Ik kan er niet meteen de vinger op leggen. Misschien verwachtte ik te veel van dit levenswater?
Niet slecht, maar hij komt niet in mijn persoonlijke top 10.
Score: 63
Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2009.
Jameson was de eerste Ierse Whiskey die ik ooit dronk. Het is (tot nu toe) ook de enige distilleerderij die ik bezocht.
Omdat deze whiskey op een allegaartje van vaten wordt gerijpt, zijn de neus en de smaak zeer complex. De lange afdronk – die als een wolkje rook in je hoofd blijft hangen – is door Mark mooi samengevat.
In mijn studententijd was Jameson lang mijn favoriete spirit. Ik heb sinds die tijd wel al héél wat andere (en véél beter) whisk(e)ys gedronken. Maar deze Jameson blijft een lekker glas voor een avondje op de sofa.
63 is een rechtvaardige score.