Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 22 Year Old 1994/2017 Brothers in Malt, Hogshead #5143, 218 bts
Kleur: goud
ABV: 56.0%

Eucalyptus

Brothers in Malt is een Duits whiskygenootschap dat in 2014 in het leven werd geroepen. Sindsdien releasen ze met de regelmaat van de klok single casks op vatsterkte en zonder koelfiltratie of kleuring. De nadruk ligt wel op Schotland, maar ook heel wat Duitse single malts zijn de revue al gepasseerd. Dit is een 22-jarige Ledaig, een malt die ik steeds meer naar waarde begin te schatte, getuige de vele tasting notes die de afgelopen dagen verschenen zijn.

Verrassend gesloten neus op peren, plasticine en vanille. Het duurt best lang voordat hij meer prijsgeeft, zoals iets van zoete malt, witte chocolade, eucalyptus en rauwe raap. Wat een vreemde, atypische Ledaig op de neus, zeg. Maar versta me niet verkeerd: dit is lekker, hoor.

Hij is licht olieachtig, zacht maritiem (een ziltje, een hint van natte stenen), maar erg clean. Na enkele seconden in de mond lijkt de turf te ontploffen, ontstaat er plots heel veel rook, komt er een hint van wit fruit en limoen met opnieuw die frisse toets van eucalyptus.

En ook in de finish, die niet erg lang is maar kort zou ik ‘m nu ook niet noemen, komt – nadat wat assen en hooi zijn gepasseerd – de eucalyptus plots sterk opzetten.

Na die gesloten neus had ik niet verwacht dat het zo’n mooie Ledaig zou worden op smaak en in de finish. Goed spul!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).