Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ledaig 22 Year Old 1994 Brothers in Malt

Tasting Notes Posted on di, januari 05, 2021 16:49:36

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 22 Year Old 1994/2017 Brothers in Malt, Hogshead #5143, 218 bts
Kleur: goud
ABV: 56.0%

Eucalyptus

Brothers in Malt is een Duits whiskygenootschap dat in 2014 in het leven werd geroepen. Sindsdien releasen ze met de regelmaat van de klok single casks op vatsterkte en zonder koelfiltratie of kleuring. De nadruk ligt wel op Schotland, maar ook heel wat Duitse single malts zijn de revue al gepasseerd. Dit is een 22-jarige Ledaig, een malt die ik steeds meer naar waarde begin te schatte, getuige de vele tasting notes die de afgelopen dagen verschenen zijn.

Verrassend gesloten neus op peren, plasticine en vanille. Het duurt best lang voordat hij meer prijsgeeft, zoals iets van zoete malt, witte chocolade, eucalyptus en rauwe raap. Wat een vreemde, atypische Ledaig op de neus, zeg. Maar versta me niet verkeerd: dit is lekker, hoor.

Hij is licht olieachtig, zacht maritiem (een ziltje, een hint van natte stenen), maar erg clean. Na enkele seconden in de mond lijkt de turf te ontploffen, ontstaat er plots heel veel rook, komt er een hint van wit fruit en limoen met opnieuw die frisse toets van eucalyptus.

En ook in de finish, die niet erg lang is maar kort zou ik ‘m nu ook niet noemen, komt – nadat wat assen en hooi zijn gepasseerd – de eucalyptus plots sterk opzetten.

Na die gesloten neus had ik niet verwacht dat het zo’n mooie Ledaig zou worden op smaak en in de finish. Goed spul!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Ledaig 8 Year Old 2006 Nose Art

Tasting Notes Posted on di, januari 05, 2021 06:48:32

Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 8 Year Old 2006/2015 Nose Art, Bourbon Barrel #800127, 272 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.5%

Stijl

Nose Art is een collectie van Whisky-Doris, de Duitse online retailer. Het vatnummer doet vermoeden dat het uit de stallen van Signatory komt. Het label werd ontworpen door Ralf Berger met een klassieke dame, getekend door Alberto Vargas, maar dit volledig terzijde. De malt is zo bleek als witte wijn.

De neus is onmiddellijk lekker peaty op aarde, rubberen laarzen en hooi. Wat natte stenen en een hint van gerookt spek. Dat wordt mooi tegengas gegeven door frisse toetsen van mandarijntjes, limoenen en een beetje vanille. Tuinkruiden maken het plaatje compleet. Lekker.

Hij is lekker olieachtig, onmiddellijk goed gepeperd (witte peper, gember) en houdt het midden tussen zoet (vanille) en zilt (brak water), met een fruitig hart van mandarijn. Groene appeltjes steken midpalate de kop op, terwijl de rook langzaam wegtrekt.

De afdronk is voldoende lang, warmend op turfrook en vanille.

Ah, jonge Ledaig… een stijl de me erg aanstaat en zeker in deze gure winterdagen goed van pas komt.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).