Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 8 Year Old 2006/2015 Nose Art, Bourbon Barrel #800127, 272 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.5%

Stijl

Nose Art is een collectie van Whisky-Doris, de Duitse online retailer. Het vatnummer doet vermoeden dat het uit de stallen van Signatory komt. Het label werd ontworpen door Ralf Berger met een klassieke dame, getekend door Alberto Vargas, maar dit volledig terzijde. De malt is zo bleek als witte wijn.

De neus is onmiddellijk lekker peaty op aarde, rubberen laarzen en hooi. Wat natte stenen en een hint van gerookt spek. Dat wordt mooi tegengas gegeven door frisse toetsen van mandarijntjes, limoenen en een beetje vanille. Tuinkruiden maken het plaatje compleet. Lekker.

Hij is lekker olieachtig, onmiddellijk goed gepeperd (witte peper, gember) en houdt het midden tussen zoet (vanille) en zilt (brak water), met een fruitig hart van mandarijn. Groene appeltjes steken midpalate de kop op, terwijl de rook langzaam wegtrekt.

De afdronk is voldoende lang, warmend op turfrook en vanille.

Ah, jonge Ledaig… een stijl de me erg aanstaat en zeker in deze gure winterdagen goed van pas komt.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).