Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Talisker 2009 Distillers Edition, OB 2019, Amoroso Sherry Cask Finish
Kleur: koper
ABV: 45.8%

Talisker Treat

Amper drie maand geleden proefde ik nog de Distillers Edition van 2007, gebotteld in 2017. Maar onlangs presenteerde ik deze versie uit 2009, gebotteld in 2019, in mijn eigen online tasting WhisQy (Whisky in Quarantaine) Editie #5: ‘Talisker Treats’. Zoals steeds wordt de Talisker Distillers Edition gerijpt op Amoroso sherryvaten.

Op de neus lijkt hij twee druppels water op de versie van twee jaar geleden. Kudos aan de Master Blender, dus, want dat is wel een staaltje vakmanschap. Citrus, orangettes, barbecuesaus, walnoten, zeezout, donkere honing… the works. Ik weet dat ik in herhaling val, maar dit is een geweldige neus.

Op de tong is hij lekker romig en krijg ik walnoten, sojasaus, bloedappelsienen en iets van pruimtabak. Witte peper en flink wat zeezout worden mooi gecounterd door de zoete toetsen van de amoroso sherry, die zich manifesteert als pruimtabak en honing. Lekker brak toch weer. Stevige jongen.

Het is in de afdronk dat de rook zich nog het best laat opmerken, gevolgd door gekonfijte appelsienschillen en wat peper. Lekker warm.

De nuances tussen de verschillende Distillers Edition zijn erg klein, maar ze zijn er. Topwhisky voor een zeer betaalbare prijs. Ik heb me de editie van 2020 alvast besteld.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).