Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Talisker Distillery Exclusive 2017

Tasting Notes Posted on 19/12/2020 16:31

Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Talisker Distillery Exclusive, OB 2017, American Oak, 6.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 48%

Anders

Zolang de pandemie ons in de ban houdt, zal ik online whisky tastings blijven organiseren. Mijn zogenaamde WhisQy Masterclasses. WhisQy met de Q van Quarantaine, natuurlijk. Ze kennen veel bijval, wat me blij maakt, want op die manier kunnen we dan toch nog samen het glas heffen. Op de vijfde editie van WhisQy presenteerde ik een line-up van Talisker en deze Distillery Exclusive uit 2017 stond daar ook tussen. Er werden 6.000 flessen van dit goedje op de markt gebracht en het label verklapt ons nog hetvolgende: ‘First matured in refill oak casks, then specially charred American Oak hogsheads, before finally maturing in old European Oak puncheons’.

Dat resulteert in een neus die verrassend zacht begint, ondanks het iets hogere alcoholpercentage. Heidehoning en overrijp fruit, met een zachte zeebries op de achtergrond.  Zoete mout met slechts een mespuntje peper en zout. Erg elegant.

Ook op smaak is hij zachter dan verwacht. De typische maritieme trekjes tekenen onmiddellijk present (citrus, peper, zilt), maar worden flink in de watten gelegd door een karrenvracht aan honing en zelfs wat karamel, waardoor hij verrassend zoet wordt. Atypisch, misschien, maar het blijft Talisker, daar kan je niet naast kijken… euh… proeven. En lekker dat hij is!

De afdronk duurt een eeuwigheid en is licht drogend. Het zoete element leidt de finish in, maar gaandeweg komt het typische maritieme karakter van Talisker toch nog de puntjes op de i zetten.

Een iets ‘andere’ Talisker, maar daardoor net erg interessant. En absoluut heerlijk. Hij eindigde terecht in de top drie van menig deelnemer aan de tasting.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Talisker 2009 Distillers Edition

Tasting Notes Posted on 19/12/2020 06:30

Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Talisker 2009 Distillers Edition, OB 2019, Amoroso Sherry Cask Finish
Kleur: koper
ABV: 45.8%

Talisker Treat

Amper drie maand geleden proefde ik nog de Distillers Edition van 2007, gebotteld in 2017. Maar onlangs presenteerde ik deze versie uit 2009, gebotteld in 2019, in mijn eigen online tasting WhisQy (Whisky in Quarantaine) Editie #5: ‘Talisker Treats’. Zoals steeds wordt de Talisker Distillers Edition gerijpt op Amoroso sherryvaten.

Op de neus lijkt hij twee druppels water op de versie van twee jaar geleden. Kudos aan de Master Blender, dus, want dat is wel een staaltje vakmanschap. Citrus, orangettes, barbecuesaus, walnoten, zeezout, donkere honing… the works. Ik weet dat ik in herhaling val, maar dit is een geweldige neus.

Op de tong is hij lekker romig en krijg ik walnoten, sojasaus, bloedappelsienen en iets van pruimtabak. Witte peper en flink wat zeezout worden mooi gecounterd door de zoete toetsen van de amoroso sherry, die zich manifesteert als pruimtabak en honing. Lekker brak toch weer. Stevige jongen.

Het is in de afdronk dat de rook zich nog het best laat opmerken, gevolgd door gekonfijte appelsienschillen en wat peper. Lekker warm.

De nuances tussen de verschillende Distillers Edition zijn erg klein, maar ze zijn er. Topwhisky voor een zeer betaalbare prijs. Ik heb me de editie van 2020 alvast besteld.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).