Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Talisker Distillery Exclusive, OB 2017, American Oak, 6.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 48%

Anders

Zolang de pandemie ons in de ban houdt, zal ik online whisky tastings blijven organiseren. Mijn zogenaamde WhisQy Masterclasses. WhisQy met de Q van Quarantaine, natuurlijk. Ze kennen veel bijval, wat me blij maakt, want op die manier kunnen we dan toch nog samen het glas heffen. Op de vijfde editie van WhisQy presenteerde ik een line-up van Talisker en deze Distillery Exclusive uit 2017 stond daar ook tussen. Er werden 6.000 flessen van dit goedje op de markt gebracht en het label verklapt ons nog hetvolgende: ‘First matured in refill oak casks, then specially charred American Oak hogsheads, before finally maturing in old European Oak puncheons’.

Dat resulteert in een neus die verrassend zacht begint, ondanks het iets hogere alcoholpercentage. Heidehoning en overrijp fruit, met een zachte zeebries op de achtergrond.  Zoete mout met slechts een mespuntje peper en zout. Erg elegant.

Ook op smaak is hij zachter dan verwacht. De typische maritieme trekjes tekenen onmiddellijk present (citrus, peper, zilt), maar worden flink in de watten gelegd door een karrenvracht aan honing en zelfs wat karamel, waardoor hij verrassend zoet wordt. Atypisch, misschien, maar het blijft Talisker, daar kan je niet naast kijken… euh… proeven. En lekker dat hij is!

De afdronk duurt een eeuwigheid en is licht drogend. Het zoete element leidt de finish in, maar gaandeweg komt het typische maritieme karakter van Talisker toch nog de puntjes op de i zetten.

Een iets ‘andere’ Talisker, maar daardoor net erg interessant. En absoluut heerlijk. Hij eindigde terecht in de top drie van menig deelnemer aan de tasting.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).