Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 25 Year Old 1994/2019, Adelphi, Refill Sherry Cask #554, 498 bts
Kleur: brons
ABV: 54.2%

Romige Boter

Adelphi, de onafhankelijke bottelaar die sinds kort ook zijn allereerste single malt – Ardnamurchan – op de markt heeft, bottelde deze ouwe Bowmore. Het refill sherry cask werd in 1994 afgevuld met spirit en na niet minder dan een kwarteeuw kwamen daar bijna 500 flessen uit op iets meer dan 54% met een kleurtje dat me onmiddellijk doet watertanden.

Ah, een donkerzoete neus met allerhande gedroogd fruit op een bedje van kandijsiroop, geblakerde eik, cuberdons en boerenboter. Zelfs de hint van sulfer die in het begin even verschijnt, kan de pret niet drukken. Is er zoiets als ‘goeie sulfer’? Ik denk van wel. Want hier werkt het. Assen op de achtergrond. Dit is best een complexe neus, hoor.

Op smaak is het meer van hetzelfde. Romige boter met een snuifje zout gaat het donkerzoete, gedroogde fruit vooraf. De rook ontwikkelt mooi en het hout laat zich niet onbetuigd met wat bittere tannine, waardoor het geheel diepte krijgt en in balans komt.

De afdronk begint zoet, wordt dan zilt om je uiteindelijk met kurkdroge en warme mond achter te laten.

Ge-wel-dig, maar nu moet ik wel een glas water hebben. 335 EUR voor deze Bowmore is zeker niet weinig, maar wat een dram!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)