Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan Edition No 6, OB 2020
Kleur: mahonie
ABV: 48.6%

Finale

Daar is hij dan: de 6e en blijkbaar de laatste expressie in de Macallan Edition-reeks. Ik had het voorrecht hem te leren kennen via een online presentatie door Macallan en kreeg naast de whisky ook flink wat uitleg, weliswaar doorspekt met platitudes en lofzang, maar dat is niet meer dan logisch als de presentator de ambassadeur van het merk is, natuurlijk. Het moet gezegd: het was allemaal picobello georganiseerd, het pakket dat ik ontving was buitengewoon (en dus meer dan en sample, laat dat duidelijk zijn) en dan bleek de whisky nog eens erg lekker op de koop toe. Tja.

Heerlijke neus op pruimen, kersen, toffee & koffie, gekarameliseerde hazelnoten, vijgen en een hint van cuberdons. Onmiddellijk aan een goeie kruidigheid met kaneel en gember. Hij doet me onmiddellijk denken aan een bakkerij tijdens de eindejaarsfeesten.

Lekker olieachtig, onmiddellijk erg zoet en wederom best kruidig, bijna pikant zelfs. Die eerste slok is één en al kaneelbroodjes, geroosterde noten, karamel, pruimenconfituur en koffie. Vanaf de tweede slok denk ik eerder aan walnoten en orangettes. Evolueert nog prima in het glas. Ja, dit is complex te noemen.

De afdronk is lekker lang, blijft kruidig en zoet en is erg bevredigend.

Schoolvoorbeeld van Macallan, toch wel en een erg waardige afsluiter van een interessante reeks. Gaat over de toonbank voor zo’n 135 EUR. Mijn favoriet van de reeks, op de hielen gevolgd door de tweede. De eerste heb ik warempel nog steeds niet kunnen proeven en het zal er nu wel niet meer van komen ook niet, vrees ik.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).