Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Orangerie
Kleur: goud
ABV: 40%

Exotisch

Ik moet deze tasting note beginnen met de woorden: dit is geen whisky. Maar aangezien ik deze week gewijd heb aan het proeven van expressies van Compass Box, mocht deze niet ontbreken. Want zoals u zult merken is het dan misschien geen whisky maar een whiskylikeur, maar wel één die je moet geproefd hebben. De basis van het goedje is zoete single malt uit de Highlands en graanwhisky uit Fife. Het geheel werd aangevuld met kruidnagel uit Sri Lanka, Navalino (sinaas) schil en Indonesische cassia (kaneel). Juridisch gesproken kunnen we dus niet van whisky spreken.

Het eerst wat opvalt als je aan Orangerie ruikt zijn – surprise! – appelsienen. Doet een beetje aan Cointreau of Drambuie denken, maar veel minder geconcentreerd (wellicht doordat hier geen suiker aan werd toegevoegd). Dit is veel subtieler. Fris en licht. Pim-koekjes. Zelfs de chocolade ruik ik (of zou dat de Indonesische kaneel zijn?). Niet meteen wat je van een whisky zou verwachten (maar dat is het ook niet, kieken! – nvdr), maar wel ongewoon lekker.

Hij is nogal dunnetjes in de mond. Waterachtig. Dat valt wat tegen. Opnieuw bijzonder zoete appelsienenlikeur, die pas op het eind de kruidnagel en kaneel aan het woord laat. Best exotisch.

De afdronk is droog en kort, maar mierzoet. Op het laatste moment bitter, alsof je in een sinaasappelschil bijt.

Dit is ongewoon en heerlijk als drankje na het diner, bij pralines of chocomousse. Kan makkelijk de plaats van menig afzakkertje inpikken. Heb je vrienden die van likeur houden, maar niets van whisky kennen, schenk hen Orangerie. Je zal hen aangenaam verassen. Kostprijs: ca. 37 EUR.

Geproefd door Mark Dermul op 21-09-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)