Loch Ewe Distillery
Drumchork Estate
Aultbea
Wester Ross IV22 2HU
Scotland
tel +44 1445 731242
fax +44 1445 731246
info@lochewedistillery.co.uk
www.lochewedistillery.co.uk
Hoewel Edradour nog steeds met onverholen trots het predicaat ‘kleinste distilleerderij van Schotland’ op haar verpakking zet, is dat al even achterhaald. In het hoge noorden van de Westerse Highlands ligt het dorp Aultbea, vlakbij de stad Drumchork, aan het Loch Ewe. En daar kan je echt de kleinste distilleerderij van Schotland terugvinden. Misschien zelfs de kleinste ter wereld.
De eigenaars van het Drumchork Lodge Hotel (dat de titel van Top Whisky Hotel in de wereld en Top Whisky Bar verschillende malen won en zo’n 700 single malts op het schap heeft staan), John en Frances Clotworthy, hebben hun droom waar gemaakt door hun garage om te toveren in een kleine distilleerderij. Het project begon met een bescheiden budget: £50.000. Productie begon in 2006. Je kan de new make Spirit of Loch Ewe proeven in het hotel. De alambiek met een inhoud van 120 liters is eigenlijk veel te klein om toegelaten te worden (minimum is normaliter 1800 liters!), maar na lange (en blijkbaar moeilijke onderhandelingen) kregen ze uiteindelijk toestemming van de Customs & Excise om ze te gebruiken. De feints en foreshots moeten manueel gecontroleerd worden, want ook de spirit safe ontbreekt.
Dit is een unicum, want de licentie werd toegekend omwille van een paragraaf in de originele wetteksten, die niet herroepen was. Na tussenkomst van een jurist kon de SWA en de overheid niet anders dan de licentie toe te kennen. En het wettelijke achterpoortje ging dezelfde dag nog dicht.
Bezoekers kunnen gebruik maken van een speciaal ‘5-day-distilling-package’, waarbij ze 5 liter van hun eigen geproduceerde spirit mee naar huis mogen nemen om daar verder te laten rijpen. Dit gebeurt volgens de illegale methode van twee eeuwen geleden (moonshine), zonder tussenkomst van computers. Het schoonmaken van de stills, meten van water, wegen van de gerst, aansteken van het vuur, toevoegen van de gist, brouwen, fermenteren en vullen van de vaten, het gebeurt allemaal met de hand. Momenteel liggen er slechts 3 vaten van 2 gallons te rijpen (twee in hun warehouse en één in de Uisge Beatha bar van het hotel). Maar de spirit wordt sneller geconsumeerd dan hij geproduceerd wordt – bij wijze van spreken, uiteraard – waardoor het nog even zal duren alvorens echte whisky op de markt kan komen. Het oudste vat ligt nu 7 maanden te rijpen. Op Loch Ewe Single Malt whisky is het wellicht dus nog even wachten.
Ook Kilchoman is trouwens heel wat kleiner dan Edrasour (en neen, dit is geen typfout..).